Vad är en soptunna?

January 10

En soptunna är en behållare som är utformad för att hålla vägrar tills den kan tas bort eller på annat sätt avyttras. Termen "soptunna" används generellt i brittiskt engelska; andra villkor för samma typ av behållare inkluderar papperskorg, skräp bin, soptunna, eller papperskorg. Många människor är bekanta med soptunnor i någon form av annan, eftersom behovet av att kontrollera avfall är gemensamt för de flesta samhällen runt om i världen.

Det finns olika stilar av soptunna, designade för specifika användningsområden. Hushålls soptunnor tenderar att vara små, så att de kan passa i en mängd olika platser, medan fastighetsnära papperskorgar är större, tillåter människor att överföra skräp från inomhus soptunnor till större utomhus ettor för periodisk insamling. Utöver grundläggande soptunnor för hemmabruk, är det också möjligt att se särskilt stora versioner och containrar för industriellt bruk.

Många människor använder termen "soptunna" att hänvisa specifikt för en behållare för oönskad sopor, skilja en soptunna från en återvinningsbehållare eller en greenwaste bin. I många samhällen, har en växande oro generering av avfall lett till en mångfald av soptunnan alternativ, uppmuntra människor att återvinna varor när det är möjligt, i stället för att kasta dem i soporna som ska brännas eller begravas i en deponi. En intressant bieffekt av detta är krympningen av soptunnor; på många områden, soptunnor är mycket mindre än återvinning och greenwaste kärl, för att uppmuntra människor att minska mängden sopor som de skapar.

I vissa kommuner, den "soptunna polisen" får försöka genomdriva återvinning, ibland poring genom sina grannars sopor för att söka efter återvinnings, och sedan konfrontera grannar med komprometterande bevis. Denna praxis är ogillat i vissa regioner, av människor som känner att deras personliga integritet kränks när människor rota igenom sina sopor, men människor som agerar som skräp polisen hävdar att fördelarna med deras handlingar uppväger den tillhörande obehag. Genom att göra folk att förstå vikten av återvinning genom shaming dem, soptunna polisen hoppas att uppmuntra en ökning med återvinning i sina områden.

Ett vanligt problem med soptunnor är lukt, som orsakas av läckage av olika poster medan de sitter i soptunnan. Ofta passerar lukt genom soppåsar och soppåsar, och det kan orsaka soptunnor att lukta obehagligt efter en längre tid. En blöt i bakpulver och vinäger kan avsevärt minska på lukt, och folk kan också använda ett blekmedel blöt för att döda eventuella illaluktande bakterier som kan vara skulking i djupet av en soptunna.

  • Lådor kan periodvis rengöras med blekmedel för att döda bakterier och lukter.
  • Curbside soptunnor tenderar att vara större än de som används för hushållen.
  • "Soptunna" inte är en term vanligtvis förknippas med bin som används för att samla in objekt som är återvinningsbara.
  • I vissa kommuner, den "soptunna polisen" får försöka genomdriva återvinning.