Vad är det som utmärker KonstNouveau Mattor?

January 6

Art nouveau, eller ny konst, är en reaktionär stil av konst och arkitektur som utvecklats från 1890 till 1910. Från och med Europa, är stilen präglas av former, element och färger inspirerade av naturen, en form påverkas av japansk stil. Det tillämpades på många vardagsföremål inklusive möbler, tapeter och mattor, både i form och i inredning. Art nouveau mattor har fortsatt att vara populära sedan de infördes med periodiska väckelser och tolkningar.

Böjda, flytande linjer är en grundläggande egenskap hos art nouveau mattor. Dessa linjer används för att komponera en serie symmetriska former och mönster, från det enkla till det invecklade. Kurvor är ofta kontrasteras med eller finns med skarpare linjer. Från delikata lockar till robusta, slingrande stilar, kurvorna inte bara bildar mönster utan också representerar olika delar av naturen.

Blommor, gräs, och vinrankor vanligen representerade i denna stil av mattan. De finns i bokstavlig formen och föreslog i stiliserade, flödande linjer och mönster. Olika fåglar, både lokala och exotiska, är också typiskt porträtt, med påfåglar är en särskilt populärt val. Mer exotiska varelser som insekter och fjärilar är också ibland ingår.

Färgerna på art nouveau mattor kontrast med den tidigare viktorianska färgning av mörka, tunga nyanser. De är inspirerade av de som finns i naturen och som vanligen inkluderar nyanser av grönt, gult och brunt. Apelsiner och krämer är också populära, och i kontrast till de rikare viktorianska färger, är dämpad och bagatelliseras med avsikt att göra ett rum känns lättare och luftigare, besläktad med att vara utomhus.

Traditionell sammansättning art nouveau mattor påverkades av den för persiska mattor, som också uttryckte en affinitet till naturen. Mattorna består av en yttre gräns som omger en central design. Designer är normalt intrikat mönstrade och symmetriska, med mönstret upprepar på helheten av mattan. Mönstren är vanligtvis består av upprepande blommor och växtlighet, med inslag som fåglar som används mer som kontaktpunkter i centrum medaljongen.

Moderna tolkningar av art nouveau mattor hävdar fortfarande ett antal av de ursprungliga egenskaper. Böjda linjer och former är fortfarande starkt presenterade, men de intrikata, besvärjelser, symmetriska mönster har ersatts av mer asymmetriska mönster som, samtidigt porträttera någon form av mönster, presenterar mycket mindre intensiv upprepning. Dämpade, naturliga färgpaletter är fortfarande ofta används, men mer levande färger har smugit sig in. Ibland är denna stil i kombination med funktioner i art déco och minimalism som linjerna mellan stilar har suddats över tiden.