Vilka material används för att fylla tänder?

February 24

Det finns en mängd olika material som används för att fylla tänderna idag. Beslutet om vilket material att använda är vanligen styrs av ett antal faktorer, inbegripet storleken på hålet som fylls, placeringen av tanden, kostnaden för patienten och estetiska preferenser. Silver amalgam, gjutna guld, komposit harts, keramik, och glasjonomerer kan alla användas för fyllningar.

Silver amalgam har använts för att fylla tänderna längre än något annat material. Det är en blandning av metaller inklusive silver, tenn, kvicksilver, koppar och zink. Tills för inte så länge sedan, det var det enda material för fyllningar, men idag är det främst i de bakre tänderna där metallfärg inte kan lätt ses. Även med tillgång till många nya material, fortsätter denna förening som skall användas på grund av dess förmåga att uthärda intensiva krafter som genereras av tuggrörelser, och på grund av sin betalningsförmåga för patienterna.

Kasta guld används även för fyllningar. Den har samma förmåga att motstå tugga och varar bara så länge som silveramalgam. Vissa patienter tycker färgen på guld mer tilltalande än silver, även om det är dyrare.

Ett annat material som används för fyllning av tänder kallas kompositharts. Detta material består av en blandning av en organisk förening och glaspartiklar som härrör från element såsom kvarts och litium aluminiumsilikat. Den organiska smink möjliggör fyllning att kemiskt bindning till den återstående delen av tanden, som tillför styrka till strukturen. Eftersom detta fyllningsmaterial kan framställas i varierande nyanser av vitt för att matcha patienterna naturliga tänder, är det vanligtvis används för att fylla eller rekonstruera tänder i främre delen av munnen som är mer synliga. Även detta material är ganska tålig, allmänhet det varar inte så länge som ett silveramalgamfyllning och kostnader mer.

Keramik kan också användas för fyllningar när en extremt naturlig tand utseende behövs. Dessa fyllningar är oftast gjorda av porslin, som inte fläckar lika lätt som andra tandfärgade material. På nedåtsidan, men det har en grövre yta och är mycket dyrare än andra kompositmaterial. Fastän porslinet varar lika länge eller längre än andra komposithartser, den har en tendens att vara känsliga för flisning och brott.

Förutom ovanstående material, kan ett ämne som kallas glasjonomer också användas. Detta material består av en kombination av akryl- och en viss typ av glas. Det är vanligen används för fyllningar i barns tänder. En viktig aspekt av att fylla tänder med glasjonomerer är att materialet släpper fluorid in i tanden för att hjälpa till att förhindra mer förfall. Nackdelar med detta material är att det inte är lika stark som kompositharts; det är mindre tålig och kan gå till brott. Även dess initiala kostnaderna är jämförbara med fyllningar komposit harts, gör glasjonomer fyllningar inte lika länge.

  • Silver amalgam används för att fylla i tänderna.
  • Komposit harts används för fyllningar och kan matcha den naturliga färgen på tänderna.
  • Fyllningar gjorda av legeringar vanligtvis avsedda för tänderna längst bak i munnen, där de inte är lätta att se.
  • Komposit harts kan framställas i varierande nyanser av vitt för att matcha en patients naturliga tänder färg.
  • Glasjonomerer, som frisätter fluorid, används ofta som fyllningar i barns tänder.