Vilka faktorer påverkar ett tillräckligt Azitromycin Dos?

December 11

Azitromycin är en typ av antibiotika som kallas ett makrolidantibiotikum. Den kan användas för att behandla bakteriella infektioner. En tillräcklig azitromycin dos beror på tillståndet som behandlas, patientens ålder och administreringsväg.

En standard vuxen azitromycin dos innehåller fem dagar av orala läkemedel. Den första dagen kräver 500 milligram tas oralt. Doseringen sjunker till 250 milligram per dag för de återstående fyra dagarna. Denna dos är oftast tillräckligt för att behandla övre luftvägsinfektion, bronkit, lunginflammation och halsfluss.

Adult dosering för bihåleinflammation kräver 500 milligram oralt i tre dagar. Behandlingen för cervicit och schanker kräver en engångs, 1 gram oral dosering. En sju-dagars behandling för tyfus involverar 1.000 milligram på den första dagen och 500 milligram per dag för resten av veckan.

Intravenös (IV) azitromycin dosering kan förskrivas för vuxna patienter. En 500-milligram IV i två dagar kan förskrivas för svår mykoplasma lunginflammation, som ska följas av en oral doseringsregim av 250 milligram i fyra dagar. Legionella pneumonia följer en liknande dosering, med orala läkemedel fortsätter så länge som 10 dagar. Inflammatoriska sjukdomar följer sin IV behandling med en vecka av orala piller.

Orala suspensioner ersätter vanligtvis piller i recept för barn som är mer än 6 månader gamla. Medicineringen vanligtvis inte är föreskriven för barn som är yngre än 6 månader. En standard azitromycin dos för ett barn är 10 milligram per 2.2 pounds (1 kg) en gång per dag i tre dagar. Denna dos kan förskrivas för lunginflammation och bihåleinflammation.

En azitromycin dos i tablettform kan förskrivas till äldre barn för vissa villkor. Cystisk fibros behandling kan kräva 250 milligram peroralt tre gånger i veckan för barn som är mer än 6 år. Äldre barn, såsom tonåringar, kan begära att läkaren ordinerar piller form av medicinering för tillstånd för vilka den orala suspensionen normalt föreskrivna.

Läkemedelsinteraktioner kan orsaka en läkare för att förändra en azitromycin dos. Vissa läkemedel som vanligen interagerar med azitromycin inkluderar blodförtunnande mediciner och immunsystemet nedsättande läkemedel. Biverkningar kan också ändra läkemedelsterapi. Vanliga azitromycin biverkningar magbesvär, diarré och mild utslag. Allvarliga biverkningar är andningssvårigheter och svullnad av ansikte eller händer.

En patient bör alltid hålla hans eller hennes läkare uppdaterade på hur azitromycin behandlingen fungerar. Individuella faktorer i en persons genetik kan påverka effektiviteten av en medicin. Detta kallas farmakogen, och det kan innebära anatomiska problem som varken patienten eller läkaren tidigare var medveten.

  • Azitromycin kan användas för att behandla halsfluss hos barn.
  • Azitromycin är ofta föreskrivna för att behandla öroninfektioner.
  • Azitromycin för akne allmänhet administreras via orala tabletter.
  • Negativa läkemedelsinteraktioner med vissa andra läkemedel kan påverka azitromycin dosering.