Vilka är de olika typerna av Vision Problem?

July 8

Det finns många olika typer av synproblem. Närsynthet och översynthet är två vanliga exempel, och är anledningen till många människor bär korrigerande linser. Andra synproblem, glaukom och grå starr, till exempel, är degenerativ och kan orsaka blindhet om den inte behandlas av en optiker eller annan vårdpersonal. Att ha en vision kontrolleras regelbundet försäkrar mycket mer än bra syn. Eftersom vissa villkor såsom hjärncancer påverka synen, kan en optiker fånga tidiga symptom; patienten kan börja behandling för den bakomliggande orsaken innan tillstånd försämras.

Närsynthet, även känd som myopi, är ett brytnings störning. I detta tillstånd, är ögongloben för lång, vilket betyder att ögat inte kan skärpan på avlägsna objekt. Det är allmänt accepterat att en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer spelar en roll. Närsynthet är mycket lättare att korrigera genom refraktiv kirurgi än långsynthet. De flesta okulära kirurger är överens om att på grund av den typ av operation, alla patienter behöver läsglasögon förbi 40 års ålder.

Långsynthet, även känd som översynthet, är motsatsen till närsynthet. Ögongloben är för kort, kan ögat inte fokusera på nära objekt. Till skillnad närsynthet, allmänt trott att endast en persons genetik avgöra om han eller hon utvecklar sjukdomen. Glasögon eller kontaktlinser är den vanligaste behandlingen.

Utanför vanliga synproblem såsom nära och långsynthet, det finns andra som uppträder som en person blir äldre. Glaukom är ett tillstånd där skador uppstår på synnerven. Även valfritt antal orsaker är möjliga, är det främst på grund av ökat intraokulärt tryck. Trycket stiger om en individ har okontrollerad diabetes eller missbrukar steroider. Glaukom förvärras som optisk nervskada leder till irreversibel blindhet.

Ansvarig för hälften av de rapporterade fallen av världens blindhet, är en grå starr en grumlighet som uppstår i linsen. De främsta orsakerna är överexponering för ultraviolett ljus. Även om majoriteten av gråstarrpatienter utvecklar symtom i hög ålder, kan genetiska faktorer orsaka en individ att utveckla sjukdomen under barndomen. Trauma till ögat är en annan anledning en katarakt kan utvecklas. Liksom med glaukom, kan behandlingar för en starr förbättra en vision men inte förhindra framtida problem från att utvecklas.

En årlig besök på optiker kan bidra till att upprätthålla god syn och allmänna hälsa. En optiker kan diagnostisera problem med synen i ett tidigt skede och börja en patient på en riktig kur. En sekundär fördel är att vissa synproblem är indikatorer på bakomliggande tillstånd. Till exempel är ett vanligt symptom på hjärntumörer dubbelseende. En optiker upptäcka detta symptom leder till en tidigare diagnos och eventuellt en högre chans att överleva för patienten.

  • En framsynt person har svårt att se saker på nära håll.
  • Glaukom orsakar en person att förlora synen gradvis.
  • Receptbelagda glasögon kan användas för att behandla både närsynthet och översynthet, två vanliga synproblem.
  • Grå starr uppstår när en del av ögat är skadade och ögats linser blir grumlig.
  • Inte alla grå starr är allvarlig nog att motivera operation.
  • Många receptbelagda läkemedel kan orsaka dimsyn och yrsel.
  • Grå starr är en vision problem ofta åtgärdas genom operation.