Vad är Fysiologisk Homeostasis?

January 1

Fysiologisk homeostas är ett tillstånd av inre stabilitet uppnås genom särskilda mekanismer och fysiologiska cykler i ett levande system. Claude Bernard, en fransk vetenskapsman, var bland de första att formulera och uttrycka vikten av fysiologiska homeostas på 1860-talet. Han antog att en levande organism inte bara existerar och är skyldig sin överlevnad till den yttre miljön ensam, men till en intern atmosfär som upprätthålls genom cirkulation av element som arbetar kooperativt som en helhet. Funktionen för levern, njurarna och hjärnan är bland de viktigaste elementen i människans fysiologiska homeostas. När ett hälsosamt tillstånd inte upprätthålls, kan kroppen lida och ibland ge efter för sjukdomar som diabetes och gikt grund av homeostatiska obalans.

Värmereglering, vilket är djupt viktigt för människans överlevnad, är ett utmärkt exempel på mekanismen för fysiologisk homeostas. Majoriteten av kroppsvärme genereras i bodyâ € s djupa organ, mest prolifically av levern. Om kroppen börjar att värma upp eller kyla ner snabbt, dess homeostatiska mekanism sparkar i. Det första steget i termo utförs av huden som det vasodialates och svettningar om kroppen börjar att få värme, som under träning, och tvingar uppförandet av kroppshår när kroppen förlorar värme i syfte att bilda ett skikt av isolering. Blodomloppet deltar också i värmereglering genom tvingande kapillärerna nära huden i kyla för att minimera värmeförluster, och i sin tur, dilating kapillärerna i varma förhållanden för att maximera spridningen av överskottsvärme.

Sammansättningen av blod måste uppnå ett tillstånd av fysiologisk homeostas för att den mänskliga systemet att förbli friska också. Två hormoner, glukagon och insulin, såväl som frigörs från bukspottkörteln, bidra till att reglera nivån av blod socker. Efter en måltid, när blodsockret börjar stiga dramatiskt, är insulin frigörs för att minska sockernivåer. Omvänt, när bodyâ € s blodsocker börjar doppa, är glukagon släpps för att höja blodsockernivån mellan måltiderna. Homeostatiska obalans ses i form av diabetes om bukspottkörteln inte kan producera eller frigöra tillräckliga mängder av endera hormonet. Nivåer av blod lösta regleras också av njurarna när de filtrerar blodet och bestämmer de satser reabsorption av lösta ämnen som glukos, aminosyror och elektrolyter.

Ett annat villkor för fysiologisk homeostas är regleringen av bodyâ € s koncentration av vätejoner (pH). Njurarna övervakar pH-nivån i blodplasman som det filtreras genom njursystemet. Återkoppling från njuren utlöser frisättning av buffrande medel pH, liksom vätekarbonat och ammoniak, för att säkerställa stagen nivå mellan 7,35-7,45 på pH-skalan.

  • Epidermis skapar en tuff, förnyelsebar, vattentät barriär som skyddar mänskliga organ mot miljön.
  • Kroppsvärmen genereras främst från kroppens inre organ.