Vad är Pinguicula?

August 12

Pinguicula är en genus av omkring 80 kända arter av perenna växter i Lentifbulariaceae familjen. Alla växter i denna genus bor i områden med mycket fuktig luft, stabila lufttemperaturer, och våt jord under växtperioden. Som köttätare, dessa växter kan konsumera insekter som stor som en stor fluga. Pinguicula är mottagliga för några vanliga växtsjukdomar och skadedjur, och i vissa områden i USA, har det hotade eller utrotningshotade arter status. Historiskt var vulgaris arter som används i hemmen och på gården av nordeuropéer.

Många människor vet Pinguicula som tätört. Tolv arter i detta släkte är hemma i Europa, nio till Nordamerika, och några finns i norra Asien. Majoriteten av arterna är hemma i Central- och Sydamerika. De tenderar att leva på höga höjder där temperaturen kan bli mycket kallt. Pinguicula växer bäst i stenig mark, även om vissa inte växer på trädgrenar, i vitmossa, eller i myrar som har ett surt pH-nivå.

Dessa växter växa till 1 till 6 inches (3-16 cm) högväxt. Pinguicula producerar sporrade lila eller vita blommor juni-augusti. De vinter vilande knoppar eller hibernacula, tål mycket kalla temperaturer. Saftiga blad avger en unken lukt som lockar små insekter. Varje 1 till 2 tum (2-5 cm) blad har en förföljd körtel och en fastsittande körtel som används för att fånga och smälta byten.

Pinguicula är mottagliga för kröna röta sjukdom, som lätt och snabbt kommer att döda växten. Sjukdomen orsakas av nematoder, huvud skadedjur som plågar dessa växter. Nematoder kan repelleras av starkt ljus. Damma bladen med mark torkat blod maskar kan också hålla nematoder borta från anläggningen.

I USA, ett fåtal arter av Pinguicula är utrotningshotade. I Maine och New York, är den tätört listad som en hotad art. I New Hampshire och Wisconsin, är det på listan över utrotningshotade arter.

Historiskt var Tätört används av vissa nordeuropéer att ysta mjölken och som ett balsam som används för att lugna juver sina husdjur. Det sägs att ha kammat igenom blont hår för att göra det mer glänsande. Människor på visions uppdrag gjort en dryck som kallas Vibefedt genom att blanda anläggningen med mjöd. Denna hopkok skulle göra visionerna mer levande. Andra än dessa användningar, gör växterna i denna genus verkar inte ha några andra Etnobotaniska användningsområden.