Vad är Colocasia?

April 25

Colocasia är en grupp av blommande växter som används i trädgårdsanläggningar och ibland för livsmedel. Växterna av detta släkte kommer i 25 arter, och vanliga namn för arten inkluderar elefant öra, eddoe, dasheen, taro och cocoyam. Blad av dessa växter är formade som sköldar eller pilspetsar, var och växer på en enda stam och sträcker från 10 till 60 inches (25 till 150 cm) över. Anläggningen växer naturligt i tropiska regioner i Asien och Amerika, och rotstocken av vissa sorter äts som en stärkelserik grönsak.

De stora floppy blad av Colocasia ger växterna en av deras vanliga namn, elefant öra. I trädgården, de är uppskattad som prydnadsväxter som växer som en brännpunkt på baksidan av en landskapsplan. Flera varianter producerar olika anläggningsstorlekar, bladform färg, allt från ljust grönt via röd-färgade och svartskissebladverk. Colocasia växer bäst i tropiska områden med riklig vatten; när anläggningen torkar ut, bladen vika och sloka och kommer att utveckla torra bruna fläckar eller kanter efter en torka. Anläggningen kan odlas genom att plantera knölarna eller jordstammar, strax under ytan, eller mogna växter kan ställas in i förväg vattnas hål.

Som livsmedelsanläggning, är Colocasia används i hela Afrika, Karibien och Sydamerika. De ätbara sorter kallas taro, cocoyam, dasheen, callaloo eller eddoe av lokalbefolkningen, och växterna kan odlas eller skördas i naturen. Knölarna av anläggningen är vita fruktkött med en mörk bark som skalas innan man äter, och smaken är något som liknar en potatis. För många tropiska kulturer, är denna rot en huvudkälla stärkelse, som används i många rätter. Bladen är höga i vitamin A, B, och K, medan knölarna ger flera mineraler samt kolhydrater.

Den karibiska skålen callaloo, en gryta med variabla ingredienser, innehåller alltid den hackade blad av Colocasia anläggningen, och ibland ingår även de hackade knölarna. Vissa sydamerikanska kulturer torka knölarna och pundet dem i mjöl för att användas i bakning och som förtjockningsmedel. Bladen har en smak som liknar spenat eller collards, och kan vara kokt, användas som omslag för andra livsmedel, eller ingår i den indiska skålen chembila curry. Peoples från Hawaii till Indien till Afrika koka också, steka, eller mosa rötterna innan du äter. I Kamerun är blommorna av anläggningen används för att göra en maträtt som heter Achu soppa.

  • Taro, en ätlig knölen, är en typ av colocasia.
  • Colocasia stjälkar används ibland i asiatiska och afrikanska rätter.
  • Som livsmedelsanläggning, är Colocasia används i hela Afrika.