Vad är WiMax?

April 13

De två drivkrafter i modern Internet är bredband och trådlöst. Den WiMax standarden kombinerar de två, levererar höghastighetsbredband Internet via en trådlös anslutning. Eftersom den kan användas över relativt långa avstånd, det är en effektiv "sista kilometern" lösning för att leverera bredband till hemmet, och för att skapa trådlösa "hotspots" på platser som flygplatser, universitetsområden och små samhällen.

Baserat på IEEE 802.16 Air Interface Standard, levererar WiMax en punkt-till-multiarkitektur, vilket gör det till en idealisk metod för transportörer att leverera bredband till platser där trådbundna anslutningar skulle vara svårt eller dyrt. Det kan också ge en användbar lösning för att leverera bredband till landsbygden där höghastighetslinjer ännu inte har blivit tillgängliga. En WiMax Anslutningen kan också överbryggas eller dirigeras till en vanlig fast eller trådlös lokalt nätverk (LAN).

Den så kallade "sista kilometern" av bredband är den dyraste och mest svårt för bredbandsleverantörer, och WiMax ger en enkel lösning. Även om det är en trådlös teknik, till skillnad från vissa andra trådlösa tekniker, det kräver inte en direkt siktlinje mellan källan och slutpunkt, och den har en serviceintervall på 50 kilometer. Det ger en delad datahastighet på upp till 70Mbps, vilket är tillräckligt för att betjäna upp till tusen bostäder med höghastighetsanslutning.

WiMax erbjuder vissa fördelar över WiFi, en liknande trådlös teknik, genom att erbjuda ett större utbud och mer bandbreddseffektiv. Ytterst kan WiMax användas för att tillhandahålla anslutning till hela städer, och kan byggas in i bärbara datorer för att ge användarna en extra mått av rörlighet.

WiMax kräver ett torn, som liknar en mobiltelefon torn, som är ansluten till Internet med en vanlig fast höghastighetsanslutning, till exempel en T3 linje. Men till skillnad från en traditionell Internet Service Provider (ISP), som delar den bandbredd bland kunder via tråd, använder den en mikrovågsugn länk för att upprätta en anslutning.

Eftersom WiMax är inte beroende av kablar för att ansluta varje endpoint, driftsättning WiMax till en hel höghus, samhället eller campus kan göras inom loppet av ett par dagar, vilket sparar stora mängder arbetskraft.

  • WiMax kan vara tillgängliga för studenter på ett campus.