Vad bör jag tänka när man köper en antenn Mast?

July 13

En antennmasten, ofta till enkelt som en antenn eller en antenn, används för att plocka upp TV-signaler. Den kan också användas för att plocka upp radiosignaler, både traditionella radiosändare och amatör eller "ham" radio. Eftersom livslängden för en antennmast är oftast ganska lång, är det värt att ta sig tid att välja en god kvalitet mast som passar dina behov.

En av de viktigaste variablerna för att kontrollera i fråga om att en antennmast är dess förstärkning. Detta är en siffra, mäts i decibel, som mäter hur känslig en mast är och därmed hur bra det kan plocka upp sändningar. Ju längre bort du är från närmaste sändningstornet, desto större vinst du behöver. I många fall förstärkningen ökar med den fysiska storleken hos antennmasten, men detta är inte en hård och snabb regel.

En annan variabel för att leta efter är riktnings, eller effekttäthet. Ju bättre riktnings, desto bättre antennmasten utför där det finns byggnader eller kullarna mellan masten och sändningstornet. Ett mått på riktnings är mottagningsvinkel: smalare är bättre. En annan åtgärd är det främre-till-back-förhållandet. Ju högre detta är, desto mer masten är i stånd att plocka upp signaler från rätt riktning utan störning från andra riktningar.

Du kan se återförsäljare och installatörer reklam en digital TV-mast. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något sådant som en specifik "digital-TV mast" som har en fundamental skillnad från en vanlig antennmast. Termen är helt enkelt ett sätt att förklara att antennmasten i fråga är av tillräckligt hög kvalitet för att se till att digitala kanaler kan tas emot. Detta är viktigt eftersom digital mottagning är en allt-eller-inget problem, till skillnad från med analog mottagning där en dålig signal kan fortfarande ses, bara med en suddig bild.

Även en god kvalitet antennmast ger dåliga resultat om du använder låg kvalitet kablage. Du bör installera koaxialkabel i stället för gammaldags twinlead kabel, som kännetecknas av att ha två separata ledningar i den. Koaxialkabeln har inbyggd avskärmning, vilket gör det betydligt mindre känsliga för störningar och mer motståndskraftiga mot skador från regn. Du kommer vanligtvis att finna att skillnaden i kvalitet mellan billigt och mellanpriskabeln är betydande, medan skillnaden mellan mellanpris och dyra kabeln är mindre märkbar.

  • Koaxialkabel används typiskt under kabel-TV installationen.
  • En koaxialkabel krävs för att ansluta taket antennen till TV.