Vad är en Controller Card?

February 11

En styrkortet är en typ av hårdvara komponent som är installerad på en dator moderkort. Det gör moderkortet för att samverka med och styra andra komponenter, såsom hårddiskar, hårddiskar, skrivare och inmatningsenheter. Äldre datorer krävs ofta ett separat kontrollerkort som ska installeras med alla nya hårdvarukomponent eller perifer. Idag är de flesta datorer har alla nödvändiga styrenheter installerade på moderkortet som en del av kretsuppsättningen, men vissa tilläggskomponenter kan fortfarande kräver installation av ett separat kontrollerkort.

Varje maskinvarukomponent i en dator kräver en styrenhet. Alla datorer kommer att ha alla styrenheter som behövs för att driva alla sina komponenter installerade. Många datorer kommer att omfatta många standard styrenheter som kommer driva ett antal standard enheter, eftersom tillverkarna följer gränssnitt standarder för dessa enheter. Detta innebär att en ny enhet installerad på en dator sällan kommer att kräva tillägg av ett styrkort. Kontrollerkort är utformade för att ansluta till en dator moderkort, oftast i en typ av gränssnitt som kallas en Peripheral Component Interconnect (PCI) kortplats.

Vissa enheter kan dock som vissa hårddiskar kräver ett styrkort. Flera olika typer av hårddiskar finns tillgängliga på marknaden idag. Om en hårddisk till en dator som är av en annan typ än den ursprungliga enheten, kommer ett kontrollkort för den nya enheten vara nödvändig.

En typ av kontrollerkort som har blivit föråldrade på grund av framsteg inom datortekniken är nätverkskontrollerkortet. På äldre datorer, var ett separat kort som krävs för att styra enheten som möjliggjorde en dator för att ansluta till och arbeta på ett lokalt nätverk. Nyare datorer har denna regulator installeras som en del av kretsuppsättningen.

Hobbyister och andra som vill uppgradera äldre datorer ofta behöver en controller-kort när du lägger till en ny enhet eller uppgradera enheter som optiska enheter eller hårddiskar. Nätverks styrenheter, universal serial bus (USB) styrenheter, och hårddiskstyrenheter är några av de vanligaste kontrollerkort som behövs i dessa situationer. Många tillverkare fortfarande producera dem för användning i äldre datorer, även om dessa komponenter gradvis bli föråldrade.

  • Lägga till en optisk enhet till en dator kräver oftast ett nytt kontrollkort.