Vad är en Modererad forum?

February 2

En modererad forumet avser ett online-forum för diskussion där alla inlägg är förhand godkännas av en moderator innan den publiceras för gruppen. En del människor föredrar en här typen av forum för en omodererad en, som moderator inte bara kan hålla ut spam, men inlägg som är olämpliga, oförskämd eller kränkande, eller att vandra off topic.

Internet har alltid varit känt för sin omodererad, ocensurerade landskapet. Ingen "äger" Internet och ingen polistjänst är ansvarig för att kontrollera det. Istället byggs foremostly på frivilligt samarbete både på nätverksnivå och på nivån för social interaktion. Därför de flesta sociala forum på Internet har en uppsättning regler eller protokoll medlemmar uppmanas att följa.

Även idén om frivilligt samarbete är idealistiskt tilltalande för ansvariga personer i hela världen och har varit en stor framgång, är dess styrka också dess svaghet. Oansvariga människor kan använda omodererad forum för sina egna syften för att trakassera, harangue och övrigt folie ett forum charter, åtminstone tillfälligt, genom att välja att ignorera netikett. I de flesta fall troll som detta kan ignoreras och de så småningom kommer att gå vidare, men det finns situationer där en modererad forum är mer produktiva.

En stödgrupp är ett utmärkt exempel på bra användning av en modererad forum. Människor som söker hjälp från andra som kanske lider av sjukdomar eller försöker omständigheter slipper distraktioner genom att ha en moderator filter inlägg till gruppen. Moderatorn uppgift är inte att döma legitima svar eller inlägg till gruppen, utan helt enkelt för att hålla ut inlägg som är i strid med forumets grundregler.

Även om exemplet ovan är en särskilt relevant en, det finns många forum dedikerade till mer lediga ämnen som också är modereras. Detta gäller särskilt nu när webbforum har blivit vardagsmat, rutinmässigt erbjuds av webbplatsen värd leverantörer till alla som kan peka-och-klicka. Denna typ av moder forum är ofta mer att välja och domänägaren agerar normalt som moderator till sin egen chatt forum.

Andra typer av forum hamnar någonstans i mitten. Medie webbplatser som nyhetskanaler eller webbplatser dedikerade till särskilda TV-program kan tillåta alla inlägg igenom med en moderator läsa dem i efterhand, kanske inom 48 timmar. Offensiva inlägg avlägsnas därefter. I vissa fall kan en moderator kanske inte läsa inlägg alls om någon klagar. Ett annat utnyttjat möjligheten att köra en modererad forum är att använda filtreringsprogram som drar inlägg som innehåller svordomar eller annat stötande innehåll.

Vissa människor inte uppskattar en modererad forum som Internet har alltid representerat själva förtrupp frihet. Det ses som en typ av censur eller polis i detta fall. Dock har Internettrafik växt enormt sedan mitten av 1990-talet, och med det enorma tillväxt kommer en proportionerlig andel av dem ovilliga att respektera netikett.

  • Modere forum kan begränsa vem som kan posta eller hur ofta.
  • En moder forum är ibland att föredra framför en omodererad en, som moderator har makt att hålla spam ut.