Vad är en UV vattenfilter?

June 10

De som sysslar med mikroorganismer i dricksvattnet kan vara intresserad av att installera en ultraviolett (UV) vattenreningssystem, även kallad en UV vattenfilter. UV vattenfilter fungerar genom att innesluta en UV-lampa i en klar hylsa, gjord av kvarts eller tunga glas. Vattnet passerar genom lampan och utsätts för UV-strålar. Den UV-strålar arbetet att förstöra mikrober som är skadliga om de konsumeras av människor och därmed rena vattnet.

Det finns flera fördelar med att använda ett UV vattenfilter över andra vattenreningssystem. Först är kemikalier inte introduceras i vattnet. Följaktligen, den smak, färg och pH för vattnet förblir oförändrade och det finns inga cancerframkallande biprodukter, som det finns med klor. För det andra, kommer vatten som har behandlats med UV-strålar aldrig skada VVS eller septisk tank system. Tredje, installation och underhåll är både enkel och billig. För det fjärde är det en av de mest effektiva sätten att döda sjukdomsalstrande mikrober, såsom virus, bakterier, mögel och alger. Femte, det kräver mycket lite energi för att köra en UV-vattenfilter - ungefär samma energi som det skulle för att köra en 60 watts glödlampa.

Det huvudsakliga syftet med ett UV-vattenfilter är att döda mikrober som finns i förorenat vatten. Till exempel, vissa virus, såsom hepatitvirus, den enter viruset, och det virus som orsakar legionärssjuka, kan överleva i klor berikat vatten. Men dessa samma virus omedelbart avlivas när de passerar genom ett UV vattenreningssystem.

Att upprätthålla en UV-vattenfilter är enkel. En gång per år, bör UV-lampan bytas ut för att säkerställa att systemet är rena vattnet. Även den klara hylsan omger UV lampan bör rengöras några gånger per år, behöver den bara bytas om den är trasig.

Det finns också vissa nackdelar med att använda en UV vattenfiltreringssystem. Till att börja med är el som krävs för att köra UV-lampan. I vissa länder i tredje världen, där ett UV reningssystem skulle vara mest fördelaktiga, får en elektrisk anslutning inte är tillgängliga. Också, när vattnet passerar innan UV-lampan, måste det stå klart och fritt från sediment eller andra molekylära föroreningar eller en film kommer att bilda och förhindra UV-strålar från att döda de sjukdomsframkallande mikrober. Följaktligen i områden där vattnet är den smutsigaste, vattnet måste i förväg filtreras. Slutligen, om UV vattenfilter inte fungerar eftersom det är smutsigt eller trasigt, kan resultaten vara dödlig för dem konsumerar vattnet. UV-strålar är osynliga för blotta ögat, så en mer komplex timräknare kan installeras för att beräkna när UV-lampan bör bytas, och därmed höja priset på systemet.

  • Många villaägare med slamavskiljare använder UV vattenreningssystem.
  • En ultraviolett luftrenare dödar mikroorganismer i dricksvattnet för att göra det säkert för konsumtion.