Hur man använder den 5: e-Fret Tuning metod på en basgitarr

June 12

Det finns tre sätt att ställa en basgitarr till sig själv: den 5: e-bandet metod, den 7: e-bandet metod, eller övertoner metoden. Att veta hur man använder metoden den 5: e-bandet tuning på en basgitarr är ett bra verktyg. Detta är den vanligaste typen av relativ inställning och kan användas utan någon referenspunkt krävs. Men så småningom alla former av relativ tuning komma ner till detta: Du trimma en sträng av din bas till en referens tonhöjd, och sedan ställa de andra tre strängar till den inställda strängen.

I alla fall om noterna donâ € t match precis, hör du en vacklande ljud. När du slår på stämhuvud för varje sträng, de vacklar ske vid bredare intervall när de närmar en exakt matchning. När du hittar den exakta matchen slutar vacklande.

Även rent relativ tuning är bra när du spelar solo, om du € re kommer att spela med andra människor, se till att få en referens pitch för E-strängen (den lägsta och tjockaste strängen) från en av de andra inställda instrument före start.

Hur man använder den 5: e-Fret Tuning metod på en basgitarr

 1. Använda en av fingrarna på vänster hand, tryck på E-strängen nere vid 5: e bandet.

  Var noga med att inte vidröra En sträng eftersom det måste vibrera fritt. Platsen att pressen är faktiskt mellan den 4: e och 5: e band, något bakom den 5: e bandet.
 2. Strike E och A strängarna tillsammans med höger hand och låt dem ringen.

  Medan du € re jämföra ljudet av två strängar, hålla din vänstra finger åt den 5: e bandet av den E-strängen. Lyssna på huruvida En sträng är lägre (platt) eller högre (skarp) än E-strängen. Anteckningarna ska vara en perfekt match. Du kommer att höra ett vacklande ljud om strängarna arenâ € t i samklang.
 3. Vrid på kanalhuvudet för En sträng följaktligen tills strängarna är i samklang med varandra.

  Vänj dig vid att vända dina tuning huvuden med höger hand (genom att nå över din vänstra hand) när du använder den här metoden.
 4. Tryck på A-strängen ner vid den 5: e bandet.

  Se till att du bara röra vid En sträng.
 5. Strike det A och öppen D strängar tillsammans och låt dem ringen.
 6. Vrid på kanalhuvudet för D strängen tills planen för båda strängarna matchar perfekt.
 7. Tryck på D strängen nere vid 5: e bandet.
 8. Slå D och öppna G strängar tillsammans och låt dem ringen.
 9. Justera tuning chef för G-strängen tills tonhöjden för femte bandet av D strängen matchar öppet G-strängen perfekt.