Vad är Channel Islands National Park?

June 20

Channel Islands National Park är en amerikansk nationalpark utanför södra Kalifornien, i Stilla havet öar som kallas Kanalöarna. Även om det finns åtta av dessa öar, bara fem av dem ingår i Channel Islands National Park. Dessa är Santa Cruz Island, San Miguel Island, Anacapa Island, Santa Barbara Island, och Santa Rosa Island. Tillsammans utgör dessa öar består av 249.561 tunnland (1,009.9 kvadratkilometer). De är hem för omkring 145 unika djurarter, och har varit bebodd eller användas av människor för ca 12.000 år.

Besökare till Channel Islands National Park kan njuta camping och dykning, samt utforska parkens historiska sevärdheter. Det är nödvändigt att resa till parken antingen med båt eller med flyg.

Några av de djurarter som finns i Channel Islands National Park omfattar den norra sjöelefant, ön räven, och Kalifornien bruna pelikanen. Ön natten ödla tros vara den enda reptilarter infödda till ön. Sjölejon, sälar och blå valar bebor vattnen kring Channel Island National Park.

År 1994 var skelettet av en pygmé mammut, eller Mammuthus exilis, ett djur som levde omkring 13.000 år sedan, upptäcktes i Channel Islands National Park. Forskarna tror att dessa djur levde bara i Kanalöarna, ha utvecklats från fullstora mammutar som korsade till öarna omkring 20.000 år sedan, när havsnivån var låg.

Ursprungsfolk i Chumash stammen tros ha befolkat Kanalöarna omkring 12.000 år sedan. Tidiga invånare korsade fram och tillbaka från fastlandet i kanoter kallade "tomols." Dessa båtar, vanligen tillverkade av plankor av furu och förseglade med en tjära gjord av infödda tall after, möjlig Chumash att fiska, resa runt, och mellan öar, och göra affärer med samhällen på fastlandet. Idag, medlemmar av den Chumash stammen fortsätter att göra den traditionella resan till fastlandet periodvis, för att hedra sina förfäder och arv.

Juan Rodriguez Cabrillo var den första europén som upptäcker Kanalöarna i 1542. I den 18: e och 19-talet, pälshandlare från Amerika, Ryssland och Storbritannien jagade sälar, sjölejon och uttrar på dessa öar, nästan kör många arter utrotas. Mot slutet av 19-talet, började ranchägare att bosätta sig på några av öarna, och militära befästningar byggdes på vissa ställen.

  • Blåvalar kan ses i vattnen kring Channel Islands National Park.
  • Besökare till Channel Islands National Park kan delta i dyk.
  • Forskarna tror att pygmé mammutar levde bara i Kanalöarna, ha utvecklats från fullstora mammutar.