Vad är kopplingen mellan en stel nacke och Meningit?

June 25

Stel nacke är ett symptom på hjärnhinneinflammation. Orsakas av infektion relaterade inflammation i membranös vävnad som omger hjärnan och ryggraden, är en stel nacke ett klassiskt tecken på detta potentiellt livshotande tillstånd. Behandling för stel nacke och hjärnhinneinflammation kräver generellt aggressiv antibiotikabehandling. I vissa fall kan ett förfarande för att lindra det intrakraniella trycket utföras för att förhindra hjärnskador.

Meningit är allmänt detekteras med bildbehandling och laboratorietester. En blodkultur utförs för att bestämma huruvida infektionen är av viralt eller bakteriellt ursprung. Om infektionen är bakteriell baserad, kommer kulturen identifiera bakterien ansvarig. Identifiera orsaken till infektionen är viktigt att ge lämplig behandling för att lindra infektioner och minskar inflammation. En spinal tap kan också genomföras för att erhålla ett prov av cerebrospinalvätska (CSF), som testas för att fastställa omfattningen och kontrollera vilken typ av infektion.

Infektion kan bosätta helst i kroppen. I fallet med stel nacke och meningit, sedimenterar infektion i nervsystemet, nämligen hjärnan och ryggmärgen. Infektionen orsakar inflammation i den drabbade membranös vävnad, känd som mening, som rymmer hjärnan och ryggmärgen. Då infektionen fortsätter, inflammation orsakar blodkärlen att bli trängd leder till stelhet i nacken, den nedsatt flöde av CSF, och en ökning av intrakraniellt tryck.

Bortsett från en öm hals, finns det flera andra symtom förknippade med hjärnhinneinflammation. Individer med en stel nacke och hjärnhinneinflammation får feber, minskad aptit, och kan bli väldigt trött. Andra tecken på hjärnhinneinflammation inkluderar hudutslag, illamående och huvudvärk. Det är inte ovanligt för en del individer att ha anfall. Små barn kommer att uppvisa stelhet i hela sin kropp, irritabilitet, och brist på energi.

Om hjärnhinneinflammation symptom ignoreras, kan allvarliga komplikationer uppstå. Individer kan upprätthålla oåterkalleliga hjärnskador, organsvikt, och gå in i chock. I vissa fall kan permanent förlust av oneâ € s syn eller hörsel också inträffa. Infektion som fortskrider utan behandling kan leda till döden.

Behandling för stel nacke och meningit är beroende av vilken typ av infektion. Viral-baserade infektion i allmänhet kvar att köra sin kurs utan alltför stor risk för komplikationer. Avtar inom ett par veckor efter insjuknandet, virusbaserade meningit kräver endast den enskilde att hålla hydrerad och vila mycket. Om infektionen är bakteriell, i allmänhet är nödvändigt mer aggressiv behandling.

Bakteriebaserade meningit kräver ofta sjukhusvård och aggressiv, intravenös antibiotikabehandling för att rensa kroppen av infektionen. Ofta är steroida baserade läkemedel ges för att minska inflammationen och lindra obehag. Om komplikationer uppstår, såsom uttorkning, är ytterligare åtgärder vidtas. Individer med risk för hjärnskador från en dramatisk ökning av intrakraniellt tryck kan genomgå ett förfarande för att få en tillfällig shunt placerad inuti skallen att dränera överflödig cerebrospinalvätska.

  • Bakteriell meningit är definierad av en intensiv inflammation i meninges orsakade av bakterier.
  • Barn under fem års ålder ansikte en hög risk att drabbas av hjärnhinneinflammation relaterade infektioner.
  • Ryggmärgen normalt innesluten i membran som kallas hjärnhinnor, som skyddar och kudde långa nerver.
  • En stel nacke är en klassisk symptom på hjärnhinneinflammation.
  • Huvudvärk är en annan vanligt symptom på hjärnhinneinflammation.
  • Förekomsten av hjärnhinneinflammation kan orsaka feber hos spädbarn.
  • Intravenös antibiotika och vätskor ges för att hjälpa till att bekämpa off bakteriell meningit.
  • Illamående är ett vanligt symptom på hjärnhinneinflammation.