Vad är en Mule?

October 10

En mule är en steril korsning mellan en manlig åsna, eller jack och en kvinnlig häst. När en hingst är parad med en kvinnlig åsna, eller jenny, är resultatet en mulåsna. Mulor har fötts i århundraden som ridning, arbete och drivande djur, och var flitigt i hela Europa och den nya världen, tills bilen började ersätta hästar som transportmetod. Uppfödare fortsätta att höja mulor som fritidsdjur, och många rancher fortsätter att ha en fungerande kraft mulor.

Den mule är uppskattad som en arbets djur eftersom det är intelligent, säkra på foten och robust. Mules tål varmt väder och svåra arbetsförhållanden som kan skada hästarna, men de är inte så svårt att hantera som åsnor. Särskilt i den amerikanska västern, hållbarhet mule var en mycket värdefull egenskap, som väder och trail villkor ibland kan vara extrema. Mules är också kända för att vara envis, men de är ovanligt tålmodig och mild med början ryttare.

I utseende, en mula liknar ytligt en åsna, med några hästliknande drag. Mulor har långa öron, korta manar och delvis hårlösa svansar. De finns i en mängd storlekar, beroende på avel, och finns även i ett sortiment av färger. På grund av sin mångsidighet, är mulor används i många av samma idrotts hästarna är, och ibland överträffar hästar i konkurrens. Dessutom är mulor ofta väljs som arbetsdjur genom trail ridning semester företag, eftersom de kan bära en hel del vikt och tolerera mindre skickliga ryttare.

Även om ett fåtal sällsynta fall av fertila mulor har registrerats, majoriteten av mulor är sterila. Detta beror på åsnor har 62 kromosomer, medan hästar har 64, vilket resulterade i 63 kromosomer i en mula. Eftersom kromosomerna inte kan delas, kommer mule inte att kunna producera avkomma. Som en allmän regel, manliga mulor, även kallad johns, är kastrerades att minska beteendeproblem. Kvinnliga mulor är kända som Mollies.

Eftersom mulor själva är sterila, mule uppfödare hålla lager av hästar och åsnor att föda med, tagit del av särskilt bra kors och replikera dem. De flesta uppfödare föredrar att avla mulor, eftersom de är större än mulåsnor, och också lättare att föda i allmänhet, eftersom kvinnliga åsnor inte impregnera lätt. Mule uppfödare väljer attraktiva, starka mulor med mottagliga dispositioner, och är glada att matcha sina mulor med presumtiva köpare.

  • Mulor är mycket intelligenta djur.
  • Mules kan användas för att bära tunga laster.