Hur kan jag reparera en Torn örsnibben?

December 7

En slits örsnibben är nästan alltid resultatet av stress på örsnibben orsakad av öronpiercing, och, för det mesta, slits örsnibbar repar kirurgiskt. Vissa patienter kan försöka hem reparationer, men dessa är i allmänhet bara tillfälliga fixar och är oftast inte längre användbart efter en längre tid. Vanligtvis är en lokalbedövning först sprutas in i området för den rivna örsnibben. Därefter är de gränser tår brukar klippa för att huden ska sys ihop, men förfarandena är lite olika beroende på svårighetsgraden av tår. Återhämtningsprocessen är oftast snabb, men många läkare kommer att råda patienter att vänta en tid innan de piercing.

I vissa fall kan en patient försöka fixa en trasig örsnibben hemma genom att skapa en provisorisk reparation av tejp. Oftare än inte, kan denna metod hjälper tillfälligt, men kommer i allmänhet irritera huden till den grad att det inte längre kommer att fungera. Medan reparation av en sönderriven örsnibben anses ibland kosmetiska och därför inte kan omfattas av vissa försäkringsbolag, är operationen oftast enkla, snabba och relativt smärtfritt.

Det första steget är oftast att tillämpa en lokalbedövning till området, och vissa läkare kan också erbjuda en lugnande ett alternativ. Området för att klippa och sy planeras och märkt ut på huden och kan variera beroende på svårighetsgrad. Om örsnibben inte rivs hela vägen igenom, utan helt enkelt sträckas, då kirurgen kommer att sänka gränsen av hålet och sy ihop det igen. I de fall där örsnibben rivs hela vägen igenom, kan utskärningen vara rak, L-formad, eller i sicksack. Den metod som används varierar beroende på positionen för tår på örat, och läkaren kommer generellt råd patienten i förväg.

De suturer används på en sönderriven örsnibben är i allmänhet mycket tunna och kan upplösa, vilket gör återhämtningsprocessen relativt jämn. Efter stygnen har läkt, emellertid, kommer det att finnas ärrbildning och, beroende på den precision och finess av kirurgen, kan örsnibben vara något oproportionerlig eller förvrängd efteråt. Vissa läkare kommer att rekommendera att vänta minst åtta veckor innan åter piercing i örat, medan andra råd att vänta sex månader. I samtliga fall, om en patient beslutar att åter tränga igenom örat, är det nödvändigt att det nya piercing placeras intill ärret, snarare än genom den, eftersom ärret är oftast betydligt svagare än normal vävnad. Dessutom kan en sönderriven örsnibben rivas igen, även efter reparation, så att patienter bör se till att inte upprepa samma omständigheter som ledde till att riva i första hand, till exempel tunga örhängen.

  • I de flesta fall måste en sönderriven örsnibben repareras kirurgiskt.
  • Torn örsnibbar ofta orsakas av piercingar.