Vad är en prybar?

July 3

En prybar är ett handverktyg som är utformat för att användas i både konstruktion och rivning. Du kan också höra prybars kallas kofot eller jemmys, beroende på region där du bor. Detta verktyg är ett vanligt inslag i en snickerisats, och de flesta järnaffärer säljer ett sortiment av prybars att möta olika behov. Många som arbetar i byggbranschen har flera prybars att välja på, se till att de kommer att ha rätt verktyg för jobbet.

En klassisk prybar består av en tung bar med två ändar. Ena änden är kluven, och den andra en är formad som en kil. Det finns en mängd olika sätt att använda verktyget; den kilformade änden kan bearbetas under eller mellan saker att dra isär dem, till exempel, medan den gaffelformade änden kan användas för att dra ut spikar. I vissa fall är den kilformade änden ersatt med en kraftigt handtag, vilket gör prybar mer bekväm att använda.

Konton av detta verktyg går tillbaka till åtminstone 1400-talet, då det var känt som en "kråka", refererar den kluven änden av verktyget. På 1700-talet var "bar" tillade, medan termen "prybar" uppstod på 1800-talet. Bland många andra saker, är en prybar mycket användbart för nyfikna lådor och dörrar öppna, vilket gör det till ett populärt verktyg bland inbrottstjuvar samt byggnadsarbetare.

De material som används för att göra prybars varierar kraftigt. Vissa tillverkare producerar specialversioner för brandmän och elektriker som är utformade på ett sådant sätt att de inte kommer att leda elektricitet, vilket gör dem säkra att använda i en struktur som kan ha en varm elektrisk ström. Andra är extremt lätt, men mycket stark, vilket gör dem mer bekväm att bära på en toolbelt, medan andra förlitar sig på extremt tungmetaller att kila isär saker med blotta tyngd och kraft.

Den prybar är ganska känd för att vara mycket stark, och detta verktyg är extremt svårt, om inte omöjligt, att böja med bara händer, även om det är teoretiskt möjligt att böja eller bryta en prybar med tillräcklig tyngd och kraft. På grund av sin styrka, kan den prybar användas för brute uppgifter som att krossa genom väggar och andra föremål vid rivning, förutom att användas för mer precisionsuppgifter, som att ta bort locken från lådor som använts för att lagra arkeologiska artefakter.

  • En prybar är ett populärt sätt för en inbrottstjuv att få tillgång till ett hus.