Vilka är de olika typer av mat Preservation Technology?

July 7

Att hålla maten fräsch och säker från mikroorganismer har varit en utmaning sedan början av den mänskliga civilisationen. Framsteg inom matbevarande teknologi har tillåtit folk att hålla mat i deras kylskåp och skafferier under långa tidsperioder utan att förstöra. Vissa konserveringstekniker, såsom saltning och betning, har funnits i århundraden, medan nyare framsteg såsom konservering, frysning och vakuumförpackning bara har funnits sedan den industriella revolutionen. Organiska och kemiska konserveringsmedel tillsätts ofta till mat under dessa processer för att hjälpa till att förlänga hållbarheten och behålla den ursprungliga smak och konsistens.

Innan utvecklingen av modern teknik, människor använde grundläggande livsmedel konservering teknik för att hålla livsmedel från förstöra över vintern eller under långa resor. Saltning eller bota, ibland i kombination med rökning, användes för att stoppa tillväxten av skadliga bakterier på köttbitar. Salt-härdning används fortfarande för att hjälpa till att bevara fläskprodukter som skinka. Tekniker för betning eller saltning användning saltat vatten och ättika för att hålla grönsaker, frukt och kött från att gå dåligt.

Uttorkande är en annan tidig typ av mat konservering teknik som fortfarande används i modern tid. Traditionell torkning förlitat sig på naturligt solljus och vind för att ta bort fukt från livsmedel och hålla bakterier från att utvecklas. Modern uttorkning använder värmare och fläktar för att påskynda processen och utvidga tekniken till olika typer av livsmedel.

Canning utvecklades under första halvan av 19-talet och har sedan använts för att förlänga hållbarheten av en mängd olika livsmedelsprodukter. Denna matbevarande tekniken är fortfarande en viktig metod för att hålla alla typer av färskvaror från att förstöra. Canning kan utföras i hemmet för att hålla producerar över vintern eller i större skala vid en tillverkningsanläggning kallas konservfabrik. Under konserveringsprocessen, maten kokas för att förstöra eventuella skadliga bakterier och förseglas sedan i en lufttät behållare för att hålla den från att gå dåligt. Ordentligt förslutna burkar kan hålla maten säker för konsumtion i månader eller år.

Utvecklingen av el tillåtet för ny mat konservering teknik för att utveckla och sprida genom industrialiserade områden. Frysning och kylning tillåter livsmedelsaffär att sälja en mängd färdiga att äta produkter till konsumenter och låter konsumenterna håller färska livsmedel och matrester säkert för längre perioder. Många kött, grönsaker och frukt kan frysas i någon form och behålla mycket av sin smak och konsistens.

Vakuumförpackning är en relativt ny matbevarande teknik som innebär tätning upp ett livsmedel och sedan pumpa ut eventuellt kvarvarande luften i förpackningen. Skadliga bakterier behöver syre för att växa, så vakuumet hjälper till att hålla maten fräsch under en längre tid. Vakuumförpackning även kan kombineras med andra tekniker eller konserveringsmedel för att ytterligare förlänga hållbarheten.

  • Salt-härdning används fortfarande för att bevara fläsk och andra köttprodukter.
  • Plastfolie kan hålla maten fräsch under en kort tidsperiod.
  • En burk inlagd gurka. Pickles görs vanligen med vinäger, vilket hjälper till att bevara dem.
  • Återförslutningsbara plastpåsar kan användas för att tillfälligt bevarar mat.
  • Plastförvaringskärl kan användas för konservering av livsmedel.