Vad är Santyl salva?

August 26

Santyl salva vanligen föreskrivs för att kasta bort död hud från brända områden och sår för att hjälpa läkningsprocessen. Den kan också användas för att behandla lesioner på huden kallas kroniska hudsår. Beroende på arten av den skada, kan det fastslås att användas med ett antibiotiskt pulver. Santyl är ett varumärke för läkemedlet kollagenas.

Salvan arbetar genom en process som kallas enzymatisk debriderande. Enzymerna i medicineringen degenerera den döda huden runt såret genom att förbruka kollagenet i vävnaden. Genom att rensa området, drogen gör ny hud att växa, vilket bidrar påskynda läkningsprocessen.

Santyl salva appliceras typiskt en gång per dag, även om det kan tillämpas oftare om sårförbandet är särskilt smutsig. Innan salvan appliceras, är alla lätt avtagbar död hud manuellt rensas bort från sårområdet. Detta görs vanligen med en läkare-rekommenderade rengöringslösning, såsom saltlösning på en kompress, och eventuellt med pincett och sax, beroende på tillståndet av såret. Stora sårskorpor kan också görs med en speciell kniv så att salvan kan absorbera mer fullständigt. Om det finns en infektion i sårområdet, är antibiotika pulver ofta tillämpas före Santyl salvan.

Vissa villkor kan göra med hjälp Santyl salva för riskabelt eller kräva att en läkare observera patienten noggrannare när du använder drogen. Kvinnor som är omvårdnad, gravid eller kan potentiellt bli gravida är oftast inte tillåtna att ta drogen. Patienter med flera allergier eller som inte är i god hälsa kan också vara dåliga kandidater för drogen.

Santyl salva kan också ha en negativ interaktion med vissa läkemedel och kosttillskott. Som silver och kvicksilver kan minska effektiviteten av salvan, produkter med dessa ingredienser, till exempel vissa typer av antiseptiska medel, bör undvikas. Patienterna bör också redovisa alla växtbaserade kosttillskott och mediciner närvarande vidtas för att den förskrivande läkaren.

Det finns inga vanligaste rapporterade biverkningar till att använda Santyl salva. Drogen är känd för att orsaka några allvarliga biverkningar, som alla borde få omedelbar läkarvård. Dessa inkluderar några tecken på en allergisk reaktion, inklusive svullnad i ansiktet, nässelfeber, klåda, hudutslag, en stram bröstet, eller andningsproblem. Patienter kan också få en infektion, som vanligtvis anges med frossa, feber, eller en kvardröjande halsont det.

  • Santyl salva kan användas för att behandla hudskador.