Vad är Columbus Day?

May 5

Columbus Day är en amerikansk helgdag som iakttar ankomsten av Christopher Columbus till den nya världen den 12 oktober 1492. Semestern observeras den andra måndagen i oktober. Columbus Day blivit en nationell helgdag 1937 och dessutom firas runt om i världen. Förutom att fira den italienska upptäcktsresanden landning i Amerika, är Columbus Day också en dag som hyllar italiensk-amerikansk arv.

Finansierat av Spanien, Columbus segel 1492 i hopp om att upptäcka en ny handelsväg till Asien för att få tillbaka guld och kryddor till Europa. Han satte segel med en besättning på färre än 100 ombord tre fartyg - det Nina, Pinta och Santa Maria. Tio veckor senare trodde Columbus han hade nått Asien. Men Columbus och hans män nådde mark i Bahamas.

Under hans segel genom den nya världen, Columbus tittade Kuba, tänkte landet var Kina. När han och hans besättning nådde Hispanola, trodde Columbus han nådde Japan. Utforskaren också inrättat den första spanska kolonin i den nya världen i Hispanola. Columbus korsade Atlanten flera gånger tänker han nådde en ny handelsväg till Asien.

I USA, den första kända firandet av Columbus Day inträffade 1792 i New York. Märkning 400-årsdagen av expeditionen av Columbus, president Benjamin Harrison påbjöd en proklamation att främja patriotiska festivaler och skrifter 1892. År 1869, San Francisco värd en festival för att hedra utforskaren som också innehöll en hyllning till italiensk-amerikansk härkomst.

Colorado var den första staten att förklara Columbus Day semester i 1907 och New York följde två år senare. Franklin Delano Roosevelt förklarade Columbus Day en nationell helgdag 1937 efter intensiv petitioning från broderlig organisation riddarna av Columbus. År 1968, president Lyndon Johnson gjorde Columbus Day en federal helgdag den andra måndagen i oktober. Semestern är ofta firas med parader och gudstjänster. Regeringskansliet kan stängas av och skolor är ofta stängda på dagen. Men mer än 20 stater, däribland Kalifornien och Nevada, inte igen semestern.

Många latinamerikanska länder betalar också hyllning till Columbus och spansktalande kulturen med Dia de la Raza, vilket kan översättas till "dagen av tävlingarna." Venezuela omdöpt semester Dia de la Resistencia Indigena, vilket betyder "dag av inhemskt motstånd" för att fira ursprungsfolk. Columbus Day är inte okontroversiellt, eftersom ankomsten av Columbus i den nya världen ledde till nedläggningen av många infödingar. Också, vissa hävdar att Columbus inte bör kredit för att upptäcka Amerika eftersom han aldrig landat på fastlandet.

  • President Franklin Roosevelt förklarade Columbus Day en nationell helgdag 1937.
  • Ett porträtt av Christopher Columbus.
  • President Lyndon Johnson satt den andra måndagen i oktober som Columbus Day.