Vad är Solar Radius?

June 17

Solens radie är ett sätt att astronomer använder för att klassificera stjärnor i Vintergatan, och är en grundläggande enheten i storlek beroende på radie av jordens sol, eller avståndet från dess centrum till dess yttre yta. Vid ungefär 432.164 miles (695.501 kilometer) i radie, är solen en medelstor gul stjärna i det som kallas huvudserien i Vintergatan galaxen som omfattar den överväldigande delen av alla stjärnor där. Medan stjärnornas utveckling dikterar att de flesta stjärnor spenderar 90% av deras liv spänner i huvudserien rad stjärnor, ett litet antal neutronstjärnor existerar också som kan vara så lite som 12 miles (appx. 19 kilometer) i radie, vilket skulle översätta till 0,00003 solar radier. I Vintergatan från 2011, är den största stjärnan på den röda Hyper kallas VY Canis Majoris, vilket är större än solen med cirka 1.950 gånger. Genom att ersätta solen med VY Canis Majoris i jordens solsystem, skulle den ha en sådan enorm Solradie att det skulle omfatta ett område i rymden når ända ut till bana planeten Saturnus.

De flesta huvudseriestjärnor med en sol radie nära den för solen finns i skiv regionen av Vintergatan i motsats till dess tungt koncentrerade centrala utbuktning av stjärnor. Huvudseriestjärnor allt från små röda dvärgar till gula stjärnor som solen och blå jättar. Röda dvärgar är oftast hälften av solen eller mindre, och är den vanligaste typen av stjärna i Vintergatan galaxen totalt. Solsystemet närmaste granne Alpha Centauri är en dubbelstjärna i en låst bana med Proxima Centauri, en röd dvärg, och Alpha Centauri har en sol radie av 1.227, vilket gör det något större än solen Blå jättestjärnor är den övre änden för stjärnor i huvudserien och är mellan 10 till 100 solcells radier i storlek.

Stjärnor som ligger i de yttre skiv regioner i Vintergatan kallas Befolkning I stjärnor och är oftast ganska unga, med höga koncentrationer av tyngre element som järn. Solen är ca 25.000 ljusår från centrum av galaxen, som beräknas ha en radie av ca 50.000 ljusår. Andra jätte stjärnor samt röda hypergiants som VY Canis Majoris eller blå supergiants som Rigel, beräknas vara minst 62-78 solar radier i storlek, finns i Befolkning II-regioner såsom galaktiska eller klotformiga stjärnhopar, samt i den centrala utbuktning av Vintergatan. Galactic kluster innehåller vanligen ca 1.000 av dessa största stjärnor genom solenergi radie, och klotformiga stjärnhopar kan innehålla upp till 1.000.000 sådana stjärnor.

Även storleken är en viktig metod för att mäta stjärnor, andra faktorer som sol ljusstyrka och solens massa är också viktiga och kan vara inkonsekvent, även om två stjärnor är i samma storlek. En röd jättestjärna som Betelgeuse med en sol radie av 1.180 har en sol massa så lätt att dess yta tätheten är lägre än i atmosfären på jorden. Däremot skulle en liten tändsticksask volym materia från en typisk vit dvärgstjärna väga mer än ett ton på jorden.

En viktig Schema för klassificering stjärnor av spektral klass eller temperatur mot absoluta ljusstyrka är Hertzsprung-Russell diagram. HR-diagrammet rankas stjärnor genom att minska temperaturen i brev: O, B, A, F, G, K och M. Solen är klassificerat som en G-typ stjärna i detta intervall och stjärnor i F eller K intervall anses också att vara bland de mest stabila av stjärnor, med möjliga livsuppehållande planeter i omloppsbana runt dem. F-typ stjärnor som Canopus och Procyon har en sol radie i genomsnitt av 1,7, och K-typ stjärnor som Aldebaran har en genomsnittlig solar radie på 0,8.

  • Stjärnor i Vintergatan klassificeras av solenergi radie.