Vilka är de tecken på cystisk fibros hos barn?

January 17

Tecken på cystisk fibros kan dyka upp var som helst från födseln, men detta tillstånd diagnostiseras vanligen före slutet av barndomen. En av de vanligaste symtomen på cystisk fibros hos barn är överdriven salt i svett, eftersom deras onormala svettkörtlar utsöndrar detta mineral lättare än i de flesta människor. Det finns också många mag-frågor som uppstår, såsom väderspänning som orsakas av förstoppning, och en resulterande brist på lämplig viktökning med tiden. Dessutom har många barn upplever andnings frågor, inklusive konstant väsande andning och hosta på grund av den onormalt tjockt slem är närvarande i kroppen.

Radikalt förhöjda saltnivåerna i kroppen är en av de mest uppenbara symptom på cystisk fibros hos barn, som tenderar att dyka upp i överskott i vissa kroppsvätskor, såsom svett och tårar. Detta beror på att svettkörtlarna inte fungerar normalt hos patienter med detta tillstånd. Således får föräldrarna märker att deras barns hud är ovanligt salt. Faktum är att en av de vanligaste sätten att diagnostisera cystisk fibros hos barn är en svett-test, där läkarna söker förhöjda halter av salt i denna kroppsvätska.

En annan större tecken på cystisk fibros är förekomsten av mag-frågor, eftersom denna sjukdom har en tendens att resultera i slem som är tjockare än vanligt, så småningom blockera vägen för matsmältningsenzymer. När dessa enzymer inte kan resa från bukspottkörteln till tunntarmen, är majoriteten av näringsämnen som inte riktigt absorberas av kroppen. Resultatet är dålig tillväxt, liksom långsam viktökning. Förstoppning inträffar så småningom, vilket orsakar uppblåsthet och buksmärta, och eventuella avföring som produceras är oftast fet och särskilt illaluktande. Dessutom bör det noteras att pankreatit är inte en ovanlig åkomma på grund av den tjocka slem beläggning bukspottkörteln.

Andnings frågor är också ofta ett tecken på cystisk fibros hos barn, eftersom det tjockt slem tenderar att täppa upp luftvägarna. Således många barn med detta tillstånd lider konstant hosta som producerar mycket lite, om något, eftersom slem är för tjock för att hosta upp. Detta innebär att det stannar i lungorna, där det kan locka bakterier och resultera i lunginfektioner som är både återkommande och farlig. Konstant bihåleinflammation är också vanliga symptom på cystisk fibros hos barn. Faktum näsgångarna är ofta så överbelastade att näsan kan utvecklas polyper, eller säckar fyllda med vävnad och vätska, vilket resulterar i smärta och andningssvårigheter.

  • Ett barn vars cystisk fibros transregulator gener båda muterade har cystisk fibros.