Hur tar jag bort en Coffee Stain?

February 15

Det kan vara svårt att ta bort en kaffefläck om du har oavsiktligt spills några på dina kläder eller mattor. Du har ett par alternativ, dock. Om behandling snabbt kan kaffefläckar ofta helt försvinna.

Det viktigaste att göra för att ta bort en kaffefläck är att behandla fläcken omedelbart. Låt det inte torka och set, och du kan även behöva fukta fläcken igen med lite vatten. Det första steget är att ta några pappershanddukar eller en fuktig trasa och dra upp spill så gott du kan - men inte gnugga. Blotting hjälper till att avlägsna överflödig vätska, men gnugga kan slipa fläcken i tyget och gör det ännu svårare att ta bort.

Det bästa är nog att använda en kommersiell fläckborttagnings på kläder. Dessa kommer i sprayer och vätskor, men fungerar bra när pre-dränkts på fläcken innan du kör objektet genom tvätten. Om du inte har en specialitet fläckborttagningsmedel, kan du tillämpa vissa tvättmedel direkt på fläcken och låt det sitta på fläcken i några minuter innan du sköljer med kallt vatten. Om fläcken kvarstår, kan du upprepa processen ett par gånger tills fläcken är helt borta.

Om du föredrar att använda naturliga rengöringsmedel, kan en lösning av en del vinäger och två delar vatten vara effektiv när man försöker ta bort en kaffefläck. Några föreslår också täcka fläcken med bakpulver, gör det möjligt att sitta i ungefär 20 till 30 minuter, därefter sköljning. Dessa metoder fungerar också bra när man försöker ta bort en kaffefläck från mattan.

Igen, inte gnugga fläcken när du försöker rengöra den. Blot alltid området med en ren trasa först, och om du vill prova en kommersiell renare, kan dessa också fungera bra på mattor. Det är alltid en bra idé att spot-testa en ny renare på en osynlig del av mattan bara i fallet.

Du kan också prova naturliga metoder som nämns ovan för att ta bort en kaffefläck från mattan. Om du använder ättika lösning, kom ihåg att torka mattan igen med vanligt vatten för att avlägsna eventuella överblivna vinäger. Om du lägger bakpulver på fläcken, kan du blot upp eller så kan du försöka att suga upp det när bakpulver har absorberat kaffefläck. Vissa föreslår att du använder en blandning av diskmedel och varmt vatten på mattan, eftersom det kan vara skonsammare än kommersiella fläckborttagningsmedel. Kaffe fläckar på bänkskivor och linoleumgolv kan generellt tas bort med lite tvål och varmt vatten.

Om ingen av dessa metoder fungerar och fläcken är ihållande, eller om det är en gammal fläck, kan du behöva ringa en professionell matta städning. Du kan också hyra en mattvätt maskin, vilket kanske kan rengöra djupt och helt ta bort en kaffefläck. Om fläckarna kvar på kläderna, kan en kemtvätt kunna ta bort dem.

  • En kopp kaffe.
  • Ta bort en kaffefläck från elektronik kan vara knepigt.
  • Bakpulver kan absorbera en kaffefläck.
  • Malt kaffe.
  • En person tar bort en kaffefläck från en matta.