Vad är Sauce Robert?

June 11

Frankrike anses vara en kulinarisk Mekka, till stor del på grund av de komplicerade metoder och såser som utvecklats av dess kockar genom historien. En av de mer nyanserade och historiska sammansatta franska såser kallas sås Robert, uttalas "roe-björn." Denna senap-färgad brun sås ofta paras med kött och potatis rätter att ge olika smaker från vitt vin, vinäger, smör, Dijon, tomatpuré och kärnan i många västerländska rätter, Mirepoix - en tärnad blandning av morötter, lök och selleri.

Enligt 1973 boken Mastering Art av fransk matlagning, där kocken Julia Child ökänt utbildade den större västvärlden på de finare punkterna i landets kulinariska expertis, är sås Robert en version av kärn fransk sås som kallas spanska lägenheten, vilket kräver precision. Det börjar med en traditionell brun sås, eller demi glace, som är gemensam för många franska rätter. Denna sås innehåller ofta en Mirepoix, smör, bacon, tomatpuré, mjöl och köttbuljong. Den innehåller också oftast flera örter som timjan, lagerblad och persilja.

Bara kombinera alla dessa ingredienser i en liten kruka räcker inte. Först utförs en roux bildas, som är en blandning av klarnat smör och mjöl. In i denna bas går köttbuljong och lite vatten, tillsammans med Mirepoix, vissa crisped bacon och örter. Vid slutet, efter formning till en sås, är några tomatpuré sattes, tillsammans med mer lager, om det behövs.

Medan såsen byggs i en kastrull, innehar en annan kastrull en tärnad lök caramelizing i smör. Innan löken är brynt vitt vin läggs till pannan, och detta fortsätter att sjuda tills alkoholhalten tillagas av. Demi glace och vin-dränkts lök sedan rörs ihop och kokas tills såsen Robert har en tjock konsistens. Det sista steget är en klick eller två av Dijonsenap, tillsammans med mer smör och salt och peppar.

Det är oklart till vilken "Robert" i sås Robert hänvisar. Ingen är helt säker på hur många hundra år har det varit en fransk kulinarisk häftklammer, antingen; några har daterat det till 600 år sedan. Det är onekligen dock att sås Robert har ett etablerat plats som en grundläggande komponent i fransk matlagning, med dess ingredienser oförändrad i minst fyra århundraden. Det är fortfarande regelbundet hittas slathered över nöt, fläsk och annat kött samt potatis när serveras som tilltugg.

  • Bacon används ofta för att göra såsen Robert.
  • Sås Robert är en grundläggande komponent i fransk matlagning.