Att välja ett sparkonto

September 3

Ibland verkar precis som det finns för många alternativ. Det är inte fallet med sparkonton. Det finns några varianter, men inte mycket, så att välja kontot bäst passar dina behov är inte alltför svårt. När du går konto shoppa, men du vill ha i åtanke följande "skisser" av gemensamma konton, liksom deras primära faktorer: ränta, tillgång och avgifter.

  • Grundläggande sparkonton. En intetsägande sorts konto. Många väljer det eftersom det är mitt i körfältet; den kräver inte för mycket och inte ger för mycket. Det är en plats att lagra pengar. Liksom de flesta sparkonton, grundläggande sparare betalar du ränta, men inte på högsta hastighet. Dessa kan ha en minsta insättning krav, och om du inte håller den summa pengar på kontot hela tiden, kan du sluta med räntor. Du får inte bli rik med dessa konton, men åtminstone du inte behöver hålla dina pengar under din madrass.
  • Penningmarknads konton. Dessa killar är ute efter en mer specialiserad kundkrets än sina Grundläggande vänner. De samlar något större intresse, men i gengäld de nästan säkert ha ett saldo och de kan ha gränser för antalet transaktioner som du kan utföra varje vecka, och överträffar denna gräns kan resultera i avgifter. De höga-ish räntor gör detta till en bra plats för att hålla stora summor pengar för en kort tid, till exempel när du sparar till ett stort inköp.
  • High Yield Konton. Den äldre syskon på andra konton, högmjölkande betona både upp- och nedgångar i penningmarknadskonton och grundläggande sparkonton. De har den högsta räntan (så mycket som två procent högre än grund spararna), men de släpper ofta stränga restriktioner för kontoaktivitet och i allmänhet inte utfärda ATM-kort. Om du behöver interagera med dina pengar mer än ett par gånger i månaden, kan ett högt konto ger inte vara för dig.

Det finns andra typer av sparkonton du kan välja mellan, men dessa tre är de vanligaste. Forskning vad svarar du tittar på så att du inte får låsas in i en tilltrasslad fälla av avgifter. Ett sista tips: för många sparkonton, går räntan upp eller ner beroende på ditt saldo. Detta kan vara sant för alla typer av konton, så kontrollera med din specifika institution.