Vilka är de vanligaste orsakerna till fotled och fot smärta?

September 21

Ankel och mul smärta orsakas av en mängd faktorer. Obehag i fotleden uppstår ofta från en ankelskada eller fotskada såsom en vrickning eller fraktur. Artrit är en annan tillverkare av fotled eller fot smärta. Metatarsalgia, den medicinska termen för mul smärta, kan också vara resultatet av degeneration av senorna i samband med vristen eller fot. Slutligen bär skor som inte passar ordentligt kan orsaka fotled och fot smärta.

Fotled smärta är den naturliga effekten av trauma till ankeln. När foten är vriden eller vrids i en besvärlig, oväntat sätt, kan en stukad fotled uppstå. I huvudsak är en stukad fotled en skada på ledband som styr rörelsen av fotleden. Om dessa ligament sträcks utanför deras elastiska förmåga, de är trasiga. Efter STUKNING av en fotled, blåmärken och svullnad bör förväntas.

Skilja mellan en fotledsstukning och fotled fraktur är viktigt för att identifiera orsaken till vrist och fot smärta. En längre period av smärta och svullnad i fotleden indikerar vanligtvis en fraktur. En fotled är splittrade när tibia eller fibia ben bryts. Symtom på blåmärken, svullnad och smärta medfölja en fotled fraktur och bidra till feldiagnos av en fraktur som enbart en vrickning. Typiskt är kirurgi och en gjuten krävs för lagning av ett brutet ben i fotleden.

Artrit är en annan vanlig orsak till vrist och fot smärta. När lederna i fotleden blir sliten eller skadad, inflammation eller infektion resultat. Vanligtvis idrottare och människor som är överviktiga utveckla artrit eftersom de sätter mer påfrestning på lederna. Artrit orsakar foten att förlora stabilitet och lidande av artrit kan ha mer problem med balansen. Symptom i samband med artrit smärta och svullnad i fotleden och foten samt stelbenthet; behandling inkluderar anti-inflammatorisk medicin för att minska svullnad och kortison skott.

Tendinit tjänar också som grund för vrist och fot smärta. Senor är vävnad som ansluter muskler till ben. När senor blir irriterad eller skadad på grund av överanvändning, tendinit resultat. Vanligtvis senan blir känslig och sväller efter en skada. Dessutom kommer det att finnas smärta när du flyttar musklerna i foten och fotleden som är associerade med dessa senor.

Om en sko är för hårt, kan det begränsa blodflödet och hämmar tillväxten av ben i foten. Detta kan orsaka fotled och fot smärta. Löst sittande skor kanske inte ger tillräckligt stöd för ankeln och göra den mer mottaglig för brott eller frakturer. Höga klackar orsakar också fotled och fot smärta eftersom de släpper foten i en onaturlig vinkel.

 • Röntgen kan användas för att bestämma om en patient har en fotled fraktur eller vrickning.
 • Stukningar och stammar är vanliga orsaker till fotled smärta.
 • Muskel stukningar kan orsaka fotled och fot smärta.
 • Blåmärken av en fotled är vanligt efter en stukning.
 • Blötläggning fötterna kan hjälpa till med smärta.
 • Artrit är en vanlig orsak till vrist och fot smärta.
 • Achilles tendinit är en vanlig orsak till fotled smärta.
 • Is förpackningar kan hjälpa till att lindra fot och fotled smärta.
 • En gjuten kommer sannolikt att bli nödvändigt för ett brutet ben i foten eller ankeln.
 • Höga klackar kan orsaka fotled och fot smärta.
 • En fotled kan bli vriden på grund av en besvärlig fot placering under högintensiva aktiviteter som att springa.
 • Skilja mellan en fotledsstukning och en fotled fraktur är viktigt för att identifiera orsaken till vrist och fot smärta.