Rengöring Dye Fläckar från Fabric

September 27

Det finns olika sätt att färgämnet kan hamna på tyger i ditt hem. En helt ny röd skjorta kan tvättas med en last av vita, kanske färgämne spill på tyg, eller du kanske sitta på en ljus soffa iklädd mörkfärgad tvätt jeans. Oavsett orsaken, kan dessa färgämnes fläckar gör du orolig att dina tyger aldrig kan återvända till sin ursprungliga färg.

Även färgämnes fläckar kan vara svårt att ta bort, finns det några saker du kan försöka bli av med dem. När man arbetar med färgämnes fläckar, kom ihåg att ju tidigare du rengör fläcken, desto bättre. Om du ger färgen för mycket tid att ställa in, kommer borttagning blivit mycket svårare. Dessutom, om du tvättar tyget med ett färgämne fläck, vara säker på att fläcken är borta helt innan du sätter objektet i färgare. När den går igenom torken kommer fläcken ställas in och kommer inte vara löstagbara.

Om färgämne hamnar färgning tyg i ditt hem, här är några tips som hjälper dig att få ut det:

  • Om färgämne får på tyg som inte är tvättbara, börja med att försiktigt badda området med en fuktig svamp. Hitta en renare eller fläckborttagningsmedel som är avsedd för den typ av tyg du rengör och tillämpas på fläcken, följa anvisningarna noggrant.
  • Med tvättbart tyg som har målat, prova blötläggning objektet i varmt vatten med lite diskmedel och ammoniak tillsätts. Efter att ha väntat 20-30 minuter, ta bort objektet och skölj den. Om fläcken är kvar efter denna process, använd tvättsprit eller vinäger för att försöka fläckborttagning.
  • Om färgerna har överförts från ett objekt till ett annat i tvättmaskinen, är en bra idé att prova en kommersiell färg körning tar bort produkten. En produkt som Shout Color Catcher kan hjälpa till att ta ut färgen. Tvätta färgade objekt med en produkt som Oxy Clean kan också vara ganska effektiva.
  • Ett annat sätt att spara kläder som har färgats i tvätten är att ta bort blödningen objektet och rewash allt annat, den här gången lägga ättika eller blekmedel till lasten. Det är viktigt att komma ihåg att göra det direkt när kläderna är fortfarande våt. Torka inte kläder i torktumlaren först, eftersom detta permanent ställa fläcken.

Förebyggande åtgärder är det säkraste satsning som tyget inte kommer att falla offer för att färga fläckar. Till exempel, tvätta nya mörk tvätta byxor innan du använder dem och sitta på möbler. Sortera din tvätt för att förhindra färg körs i tvätten. Överväg att använda tvättbara överdrag på din fina möbler.