Vad är en Pardon?

March 11

En benådning är en juridisk uppskov beviljas en person som har dömts för ett brott. Endast en högt uppsatt tjänsteman, som en president, kung, eller annan statschef, har befogenhet att bevilja nåd. Benåda någon betyder inte att individen inte är skyldig till brottet. Det är oftast betyda att personen har återbetalat skulden till samhället eller på annat sätt bidragit på ett sätt som ersätter något fel. Det är en dramatisk gest, ofta tillämpas på uppmärksammade fall och ibland som en intrigen i juridisk fiktion och filmer.

Historiskt benådningar traditionellt beviljats ​​av kungar och andra monarker. Enligt Bibeln och andra antika texter som Toran, var den hebreiska profeten Joseph benådades och släpptes från fängelset av den egyptiska faraon. Många andra exempel visas i historierna av nationer runt om i världen. Artikel två av den Förenta staterna konstitutionen bidrag benåda befogenheter till USA: s president. Efter inbördeskrig, statschefer erbjuder ibland benådningar till tidigare stridande att påskynda återställandet av social ordning. Efter det amerikanska inbördeskriget, till exempel, presidenter Andrew Johnson och Ulysses S. Grant benådat dem som kämpade på sidan av konfederationen.

En benådning skiljer sig från ett uppskov eller förvandling, som tillfälligt eller permanent minskar straffet för ett brott. Dessa är alla former av nåd, som inte befriar den dömde av skuld. Exoneration och amnesti gör bort skuld, antingen genom omprövning av de faktiska omständigheterna eller genom ingripande från en statschef; dessa är inte tekniskt benådningar, men effekten är ofta identiska. En benådning kan beviljas innan en person har åtalats för ett brott eller när som helst därefter, även efter det att personen har avlidit. Acceptera benådningar är effektivt ett erkännande av skuld. Av denna anledning har vissa individer vägrat benådningar att behålla sina påståenden om oskuld. I USA kan statliga regulatorer benåda individer för statliga brott, men inte för federala brott.

United States president benådningar har ofta varit kontroversiell. År 1974, president Gerald Ford benådade Richard Nixon för eventuella brott han kan ha begått under sin mandatperiod. Detta stymied rättsliga åtgärder mot den vanärade före detta president, även om flera av Nixons medarbetare gick till fängelset. År 2001 utfärdade president Bill Clinton 140 benådar på sin sista dag i ämbetet. Hans val av brottslingar provocerade kontroverser, inklusive rika skattesmitare Marc Rich och bortse andra, såsom indianaktivisten Leonard Peltier.

Enligt kristen tradition, den romerske ståthållaren Pontius Pilatus hade chansen att benåda Jesus Kristus, men var pressade till att benåda en kriminell istället. År 2003, guvernör i New York beviljade en postum benådning till inflytelserika komikern Lenny Bruce för en 1964 obscenitet övertygelse. Under 2010 Floridas guvernör på liknande benådades rockstjärna Jim Morrison av dörrarna till en moral avgift 1969, årtionden efter Morrisons död. I deckare och filmer av 20-talet blev det en klyscha för en guvernör att benåda en felaktigt dömd fånge på väg att avrättas, oftast i sista möjliga tillfälle.

  • Gerald Ford ökänt benådades Richard Nixon.
  • Vita huset kan bevilja en juridisk uppskov för personer som dömts för ett brott.