Vad ska jag göra om min mobiltelefon blir stulen?

January 22

Om din mobiltelefon är stulen, bör du kontakta din operatör för att stänga av ditt konto så att andra personer inte kan ringa samtal eller texter som använder det, och meddela polisen. När detta är gjort kan du avgöra hur man bäst för att ersätta telefonen. Om du har försäkring på ditt konto, sedan få en ny är oftast ganska enkelt och relativt billigt. Olika typer av telefoner, såsom kontantkorts eller månad till månad, bör ersättas på det sätt som är enklast och billigast - ofta genom att bara köpa en ny.

Inaktivera ditt konto

Beroende på vilken typ av tjänst du använder, kan du antingen behöver ringa din mobiloperatör (även kallad en bärare) eller använda sin webbplats för att rapportera en stulen telefon. Det är en bra idé att göra detta så snart som möjligt, eftersom människor omedelbart kan börja göra obehöriga samtal med den. Underlåtenhet att omedelbart rapportera att din mobiltelefon har stulits kan lämna dig ekonomiskt ansvarig för en del av de samtal på den. Kom ihåg att kontakta lokala brottsbekämpande att anmäla stölden, särskilt om detta krävs av din mobiloperatör.

Din tjänsteleverantör och polisen kan behöva telefonens identifieringsnummer - som kan kallas en ESN, MEID eller IMEI, beroende på vilken typ av telefon. Detta nummer kan hittas på en etikett under batteriet eller, i vissa fall, på utsidan av lådan som telefonen ursprungligen kom. Tyvärr, om din mobiltelefon är stulen, du kanske inte kan få detta nummer, så det är en mycket bra idé att skriva ner det innan något händer.

Återställa telefonen

Du kanske kan helt enkelt hitta en telefon som har stulits, snarare än att behöva köpa en ny. Spårnings webbplatser kan du använda en dator för att spåra var en telefon baserad på Global Positioning System (GPS) mjukvara och hårdvara i enheten. Många av dessa tjänster kräver att du ladda ner ett program (app) till telefonen innan den kan spåras, dock så du kanske måste tänka framåt för att använda den här tjänsten.

Du kan också använda Internet för att se om någon har information på din saknade telefon. Vissa webbplatser kommer att låta du registrerar telefonens identifieringsnummer och varna dig om någon anmäler det sig. Om telefonen är inställd på att automatiskt dela bilder eller annan information på nätet, kan du kunna se var telefonen används och spåra det så. Somliga har till och med försökt ringa sin saknade telefon och erbjuder en belöning för sin återkomst, även om inte alla är bekväma förhandlings på detta sätt.

Byta ett kontrakt telefon

Om du inte kan hitta din stulna enhet, då måste du få en ny och ha den ansluten till din tjänst. Du kanske måste spendera pengar för att ersätta telefonen om du har köpt den och upprätta ett kontrakt på den tiden. Mobilföretagen erbjuder ofta särskilda rabatter till nya kunder, men en helt ny telefon för en etablerad konto kan komma till ett högre pris. Många tjänsteleverantörer sälja försäkringar som kan hjälpa dig att täcka vissa utgifter, om din mobiltelefon är stulen, dock.

Mobiltelefon försäkring kan också köpas från andra företag och hjälper till att skydda dig om din mobiltelefon är stulen. Var noga med att inte betala för dubbla försäkringar, dock; några hem eller hyresgästen och Bilförsäkringar kan täcka ersättning under vissa förutsättningar. Om din mobiltelefon är stulen från din bil eller hem, till exempel, då kanske du kan få den utbytt under en av dessa planer. Om tas när du är utanför eller på en annan plats, dessa planer är inte sannolikt att skydda dig.

Byta Förutbetalda Telefoner

Om du har ett kontantkort eller månad till månad planen, då kan du ändå be transportören att stoppa tjänsten till telefonen. Beroende på företaget, kan telefonen fortsätta arbeta tills den tar slut i förväg köpt minuter, eller transportören kan frysa ditt konto och förhindra ytterligare användning av telefonen. I dessa fall kanske du vill riskera protokollet för en dag eller två, för att se om någon har hittat din telefon och vill lämna tillbaka den till dig. Det är en bra idé att hålla ditt hem eller e-postadress i din samtalslista, så att någon som hittar en borttappad telefon lätt kan kontakta dig.

Med många förbetalda tjänster, som ersätter telefonen är billigare, förutsatt att modellen du har är ganska enkel. Dyrare telefonmodeller kan göra försäkringen värt kostnaden, men billigare får ersättas för mindre pengar än täckningen. Dock bör du ändå anmäla stölden till både din mobiltelefon tjänsteleverantör och din lokala polisen om telefonen är stulen, åtminstone inom några dagar. Företaget kan då hindra någon från att ha ditt nummer, emot dina samtal, och köper nya minuter på telefonen.

När du har bytt telefonen

Oavsett om du köper en ny eller lyckas hitta en förlorad telefon, ska du meddela din mobila företaget när du har det. De kan oftast återinföra din tjänst eller anslut den nya telefonen till ditt befintliga konto och nummer. Om du hittar din telefon och den är skadad och kan inte användas, då kanske du kan ta bort Subscriber Identification Module (SIM) kort från den och placera den i en ny enhet; bara telefoner som trafikerar vissa nätverk, särskilt GSM, använder SIM-kort, dock. Om du har ett SIM-kort, flytta den kommer att överföra din samtalslista och annan information från din äldre i utbyte. Det finns också datorprogram som du kan använda för att säkerhetskopiera SIM information och överför den på en ny enhet utan det ursprungliga kortet.

Skydda din telefon

När du har en ersättare, är det en bra idé att ställa upp några säkerhetsåtgärder för att göra det mer troligt att du kommer att kunna skydda din information och återställa en saknad telefon lättare i framtiden. Inrätta ett lösenord för att låsa telefonen så att ingen annan kan använda den. Vissa telefoner kan du även skapa ett lösenord för SIM-kortet eller annan minnesenhet på telefon, vilket förhindrar en tjuv från att ta kortet och använda det i en annan telefon. Säkerhets apps finns också för att förhindra obehörig åtkomst till dina data, liksom GPS appar som hjälper dig att hitta din telefon om det går saknas igen.

  • Kontakta din operatör är det första du ska göra efter din mobiltelefon har stulits.
  • Du kanske kan komma åt informationen på ett SIM-kort även om kortet är borta.
  • Mobiltelefoner bör ha en lockdown-funktion som gör det möjligt för ägaren att fjärrlåsa telefonen om den blir stulen.
  • Ett tecken i gränssnitt för en mobiltelefon.
  • Mobiltelefon försäkring ger viss trygghet för personer som är beroende av sina mobiltelefoner.