Vad är en CA Ligament?

October 13

CA ligament är en triangulär band av fibrös bindväv som kallas coracoacromial ligamentet. Det ger stöd för acromioclavicular (AC) gemensamt och Glenohumeral (GHL) gemensamt. En CA ligament kan kännas under en fysisk undersökning genom att försiktigt trycka på deltoidmuskeln i överarmen och skuldran. Det levererar en buffert för friktionen som skapas under rörelse rotatorkuffen och acromion, vilket är den högsta punkten på skulderbladet.

Detta ligament är uppdelad i två sektioner. Ett avsnitt kallas anterolateralt bandet, som hänvisar till framsidan och sidan av ligamentet. Den andra är den posteromedial bandet, som beskriver ryggen och mellersta delen av ligamentet. Den fäster till acromion på framsidan och undersidan av benet och fortsätter till den laterala kanten av strukturen. Ligamentet ansluter med coracohumeral (CH), coracoclavicular (CC) ligament, och underlägsna kapsulära ligamentet enligt acromioclavicular (AC) gemensamt.

Dessutom ingår i strukturen av CA ligamentet är vad som är känt som den coracoacromial slöja. Det är en L-formad tunt skikt av bindväv. Slöjan förhindrar rörelse Axelled under åtgärder som kan orsaka sämre översättningen av det gemensamma.

Tillsammans med coracoid processen och acromion, hjälper CA ligament att bilda en skyddande kudde för huvudet av humerus i Axelled. Tillsammans med coracoclavicular och acromioclavicular ligament, stöder AC leden när du flyttar armen upp över huvudet. CA ligament bidrar också till att stabilisera rörelser Axelled, genom att begränsa rörelser som kan orsaka den överlägsna översättningen av det gemensamma

Som person åldrar, mängden fettdepåer som innehåller nerver och blodkärl ökar mellan fiberknippena inom ligamentet. På grund av tryck- och dragkrafter på ligamentet hela livet, utvecklar ett tjockare fibrobrosk och funktionalitet ligamentet är nedsatt. Friktionen ökar inom AC- och GHL lederna under förflyttning. Detta kan orsaka sporrarna att utveckla, vilket resulterar i smärta under rörelsen av armen och skuldran.

Kirurgisk förändring av coracoacromial ligamentet kan lindra vissa ledvärk. En kirurg kan frigöra spänningen på CA-ligamentet för att möjliggöra en tät Axelled att röra sig med större flexibilitet. För mycket töjbarhet i Kalifornien ligamentet kan orsaka axelleden blir instabil. Kirurgiskt ökar spänningen på CA-ligamentet kan bidra till att ge stöd till det gemensamma under rörelse, och minska de smärtsamma förnimmelser som orsakas av en instabil gemensamt.

  • För mycket töjbarhet i Kalifornien ligamentet kan orsaka axelleden blir instabil.