Vad är en Sheikh?

September 8

Sheikh eller sheik är ett arabiskt ord, som används före födelsen av islam, att utse äldre manliga medlemmar av en stam som de förtjänar respekt. Itâ € s jämförbar med termen Elder på engelska, speciellt när en Elderâ € s titel förmedlar inte bara en person i en viss ålder och mognad, men också någon som kan göra politiska beslut om en grupp människor i en viss mötesplats. Den sheikh i det förflutna och i löpande tider är inte bara respekteras, men kan ha den särskilda uppgiften att styra och skydda en grupp människor, lösa tvister och att vara en religiös ledare, och hjälpa till att administrera lagen. Den Sheikha € s hustru brukar kallas sheikah. Särskilt i beduinnomadstammar, är sheikh härskare en stam, och som sådan, administrerar lagen gör erbjudanden med andra stammar, och arbetar för välståndet i sitt folk.

Trots en öppen förening med islam, Ita € SA misstag att tro alla shejker är muslimer. Itâ € s också ett vanligt misstag att se alla araber som islamisk. Det finns kristna shejker, särskilt på platser som Libanon, som har någon lokal myndighet för att skydda sitt folk. De är något jämförbart med medeltid begreppet herre som skyddar och ser till välbefinnande av hans folk (massor av herrarna inte missbrukar det feodala systemet). En bra sheikh lyssnar till folket och framgångsrika uppfyllandet av hans jobb innebär att folket skyddas och välmående. Detta system är knappast demokratiskt, men är oftast mycket mer rättvist än den som fanns i feodala tider.

I modern tid kan sheikh vara mer ett heders sikt. Elder, rikare medlemmar ett folk får såg upp till som shejker. Deras erfarenhet, rikedom och vishet menar att de är viktiga medlemmar i en gemenskap, och bör höras om frågor som är viktiga. Människor kan söka denna typ av shejk om råd. Vidare kan i stort sett alla äldre män i ett samhälle anses shejker.

Ibland sheikh är mindre av en ledare för ett samhälle i politisk mening utan mer en religiös lärd. Elder sufier som tar order kallas shejker och är lärare och instruktörer. Ledare i vetenskaperna kan hedrad av att vara kallade shejker.

Den västerländska worldâ € s definition av shejk begränsat denna term för att hänvisa till Kuwaitâ € s ledare. Detta är ett förbiseende, och i verkligheten felaktig eftersom det är i mycket större användning i den arabiska världen. Kuwait ledare kallas inte shejker längre, för övrigt, men nu kallas emirs.

  • Före utvecklingen av mekaniserade transporter, organisation eller ledning av en handels husvagn föll ofta på en arabisk klan eller familjens shejker.
  • Trots att nära identifierad med islam, alla shejker inte muslim.