Vad Är Crow Nation?

September 11

The Crow Nation är en indianstam klassificeras som en Plains indianstam. Deras namn, uttalas Absaroka eller Apsáalooke på deras modersmål, innebär att människor i stora beaked fågeln. Till de vita nybyggarna, denna beskrivning lät som en kråka, och stammen antogs slutligen den termen som deras äganderätt. Majoriteten av Crow bor på en stor reservation i delstaten Montana. Till skillnad från många stammar som har förlorat sitt modersmål, är Crow fortfarande det första språket lärs ut till de flesta barn som bor på bokningen.

Vid ett tillfälle, levde medlemmar i Kråkindianer i lerhyddor i bosättningar i North Dakota, där de odlade och jagade. Enligt muntlig tradition, de hade en falla ut med en relaterad Tribe Called Hidatsaen över buffel, och Crow migrerade västerut. Några bosatte norr om Yellowstone River i Klippiga bergen i Wyoming och Montana och blev känd som Mountain Crow. Andra medlemmar av stammen bosatte längre söderut längs Big Horn, Pulver och Wind River Valleys, och identifierades som floden Crow.

Efter Kråkindianer flyttade västerut, övergav de det sedimente livet med hyddor och gårdar och antog en vandrande livsstil som följde spelet och årstiderna. Liksom andra slättindier, använde Crow tipis, tält gjorda av långa stolpar och hudar som kan monteras och demonteras snabbt. De främst jagade, fiskade och samlade vilda växter och nötter för livsmedel. De var kända för sin horsemanship och för de lysande färgämnen och fjäderpenna arbete som dekorerade sina kostymer och filtar.

Stammen hade ett klansystem som består av sex olika klaner; Big Lodge klanen, den Greasy Mouth eller Sore Lip klanen, Ties den Bundle klanen, Whistling Vatten klanen, den onde kriget Deeds klan, och Piegan eller Förrädiska klan. Som med de flesta stammar, dessa klaner var matrilineal, vilket innebär att barnen tillhörde klanen av deras mor. När ett par gift, skulle brudgummen flytta in hos familjen av sin hustru, och kvinnor i allmänhet ges samma status i stammen som sin make.

Som vitnybyggare strömmade till Northwest, Crow erbjöd ursprungligen motstånd. Chief Plenty Coups, den sista traditionella chefen för Kråkindianer, insåg snart att motståndet inte skulle sluta den vita invasionen. Han trodde att den vite mannen skulle förbli, så det var viktigt att framtiden för Kråkindianer att bli vän med nykomlingarna. Som ett resultat, Crow var den första av slätt indianerna att föra fredsförhandlingar med de vita nybyggarna, och många Crow krigare gjorde som spejare för armén och slogs med amerikanerna mot sina gamla fiender, den Sioux.

Ett fördrag 1888 inrättades en reservation i södra och centrala Montana mellan Wyoming gränsen och staden Billings, MT. Omkring tre fjärdedelar av tribal medlemmar bor på bokningen som är en av de största i landet. Det finns stora kolreserver under marken, och stammen har öppnat en kolgruva som ger jobb och inkomster för Kråkindianer.

  • Majoriteten av Kråkindianer avvecklas i södra och centrala Montana.
  • The Crow bodde i tält, eller tipis, gjord av djurhudar.