Vad kan jag förvänta Under en Epstein-Barr-IgG-test?

February 3

Den Epstein-Barr-immunglobulin G (IgG) test är ett icke-invasivt test som söker för Epstein-Barr-virus (EBV), en medlem av herpesfamiljen som överförs via saliv. Testet är ett enkelt blodprov, och individer kan förvänta sig en enkel blodprovstagning. För de flesta, det finns ingen förberedelse behövs förskott för testet.

Individer som genomgår Epstein-Barr-IgG-test kommer att ha ett blodprov dras via en nål i armen. För många är detta en enkel procedur som involverar endast den korta smärtan av stick av en nål när den trycks in i venen och visst obehag när den dras tillbaka. Efteråt kan det finnas en konsekvent, bultande ömhet och blåmärken.

Andra kan ha vissa svårigheter om deras ådror är små eller svåra att hitta; för dessa individer, kan vårdgivare måste försöka flera gånger för att få en komplett prov för visningar av Epstein-Barr-IgG-test. Tillämpa lotion eller fuktkräm flera gånger under dagen innan blodet dragningen kan bidra till att göra införandet av nålen mindre smärtsam. Vanligtvis blod tas från armbågen, så tillämpa lotion till den inre armen kan hjälpa till att lindra smärtan vid tidpunkten för dragningen. Dricka mycket vatten dagen innan lottningen och gå på en rask promenad innan utnämningen kan hjälpa till att få blodet flyter och också tjäna till att göra dragningen enklare.

För att slutföra Epstein-Barr-IgG-test, doktorer kommer att leta efter tecken på viruskapsiden antigener och D tidiga antigener, vilket kommer att innebära en aktuell infektion. Tidigare infektioner kan också hittas genom att leta efter Epstein-Barr nukleära antigen. Dessa markörer testas i individer som visar de yttre symtom på körtelfeber, men har testat negativt för denna gemensamma sjukdom.

Symtom som kan leda till att genomgå en Epstein-Barr-IgG-test är feber, halsont, svullna lymfkörtlar och trötthet. Individer kan också lida av en förstorad mjälte eller lever. Ibland kan testet ges till en person utan symtom, men som har blivit utsatt för en annan person diagnosen mono. Gravida kvinnor med influensaliknande symptom kan också testas. Det uppskattas att 95% av vissa populationer kommer att smittas med EBV vid en ålder av 40, även om de flesta är smittade under barndomen.

Om Epstein-Barr IgG testresultat kommer tillbaka positivt, kan individer räkna med att få i uppdrag att vila i flera veckor. Medan det finns inga mediciner som hjälper påskynda återhämtningsprocessen, kan kroppen bekämpa viruset på sin egen med sömn och vila och genom att undvika sport, stress och tunga lyft. Yngre patienter kommer att uppleva mindre allvarliga symtom, medan vuxna kan förvänta sig en högre chans att lever eller mjälte svullnad, vilket gör det oerhört viktigt att undvika aktiviteter som kan leda till en brytning.

  • Ett Epstein-Barr-IgG test kräver ett blodprov.
  • Symtom på kronisk Epstein-Barr inkluderar extrem trötthet.
  • Svullna lymfkörtlar är vanligt hos personer med Epstein-Barr.