Classify trafik Använda DSCP på Junos Routrar

February 4

Det vanligaste sättet att se på IP-pakethuvud vid klassificering trafik för användning med en implementering CoS är att tolka rubriken "typ av tjänst" bitar som differentierade tjänster Code Point (DSCP). Detta fält har 8 bitar, den första 6 som är viktiga för CoS. Även om du kan titta på trafik andra sätt, särskilt på ramens nivå är DSCP den mest populära och kraftfulla val för CoS dessa dagar.

Den DSCP s 6 bitar identifierar två viktiga bitar av CoS pussel: speditions klassen och paketförluster prioritet. Kombinationen av dessa bitar utgör vad som kallas per-hop beteende (PHB), som i princip beskriver vad som händer med paket för en viss hop i sin väg.

Här är de fem klasserna av trafiken:

 • Bästa insats (vara): Bästa insats forwarding är basen vidarebefordran för all trafik. I grund och botten, gör routern sitt bästa för att vidarebefordra trafik. Om trängsel utvecklas på routern (dess buffertar är fulla, till exempel), kommer sannolikt att släppas denna trafik.
 • Förenklat vidarebefordran (ef): Förenklat spedition är i huvudsak i första klass för paket i routern. Routern ger prioriterade tjänster för denna trafik, och det garanterar att paketen i denna vidarebefordran klass är de sista som försenas eller tappas under tider av överbelastning.

  Som paket komma in, om den totala bandbredden inte överskrider den tilldelade bandbredden för denna klass, är trafiken betraktas i profil, och paketet vidarebefordras normalt. Om den totala bandbredden överstiger fördelningen, är trafiken anses out-of-profil.

  Routern kommer i princip göra vad det kan för att vidarebefordra trafik som använder tillgänglig bandbredd från de andra klasserna. Om det inte finns någon tillgänglig bandbredd, kan paket tappas, men de ska vara de sista paketen som utsätts för denna hemska öde.

  Förenklat vidarebefordran är vad du använder för verksamhetskritisk trafik som inte kan släppas eller har överskott jitter eller fördröjning (tror rösttrafik).

 • Assured Forwarding (af): Assured Forwarding är ganska lik skyndsam spedition. Assured Forwarding är ungefär som passagerare som flyger business class (dvs, de får massor av roliga grejer, men inte riktigt i första klass behandling).

  Som paket kommer in, de är antingen i profil eller out-of-profil (precis som ef-paket). Paket som är in-profil vidarebefordras normalt. Skillnaden är att medan ef paket automatiskt kö för vidarebefordran om de är out-of-profil, kan AF-paket utsättas för en slumpmässig tidig upptäckt (RED) drop profil. Paket i af klassen kan tilldelas en droppe företräde (med PLP bit), och de är slumpmässigt sjunkit till minska trängseln.

  Assured vidarebefordran används för program som behöver bättre än bäst-insats forwarding men är inte riktigt uppdragskritiska (typiskt program som Peoplesoft, SAP eller Oracle).

 • Nätverkskontroll (nc): Nätverksstyrtrafik inkluderar paket som routingprotokoll hello meddelanden eller keepalive. Paket i denna klass vidarebefordras med lägre prioritet, vilket innebär att de är mer utsatta för att fördröja. Emellertid, dessa paket är det mindre sannolikt att kasseras. Eftersom förlusten av dessa paket kan orsaka hela nätverket händelser (t.ex. routing adjacencies flax), är mycket bättre än att släppa paketet helt försena leveransen.
 • Klass väljare (cs): CS-värden möjliggör bakåtkompatibilitet med äldre IP Precedence system. De Class Selector codepoints är av formen xxx000. De första tre bitarna är IP prioritetsbitarna. Varje IP företräde värde kan mappas till en DiffServ klass. Om ett paket tas emot från en icke-DiffServ-medvetna router som används IP prioritetsmarkeringar kan DiffServ routern fortfarande förstå kodningen som en klass Selector kodpunkt.

Var och en av dessa vidarebefordran klasser har minst en PLP associerade med den. Kombinationen av vidarekoppling klass och PLP identifieras av bitmönstret i DSCP. Så när du vill antingen match på eller tilldela en särskild PHB (dvs, du vill ange hur ett paket skall hanteras), måste du ange den specifika bitmönster.