Vad är en Malware virus?

February 2

En malware virus är en övergripande term för något irriterande eller skadliga program som gör sin väg in på en dator eller ett nätverk utan ägarens medvetenhet. Ordet "malware" kommer från uttrycket "skadlig programvara." Programvaran anses vara skadlig kod beroende på vad avsikten med dess skapare var. Virus, maskar, trojanska hästar, spionprogram eller någon annan form av oönskade program kan anses vara en malware virus. Det är viktigt att skilja en malware virus från "buggar" eller små defekter i övrigt seriösa program.

En mängd olika ändamål kan betjänas av en malware virus, från enkla upptåg eller vandalism, att göra en ekonomisk vinst för dess skapare. Under hela den tidiga historien av skadlig kod under 1980- och 1990-talen, var nästan varje malware virus skriven för det enda syftet att spela ett spratt. Bland de mindre skadliga virus som cirkulerade under denna tid var en som öppnade upp alla textdokument i en hårddisk, och ändras varje instans av ordet "och" till "inte." Ett virus är tekniskt definieras som malware som kräver ingripande av datoranvändare för att kunna fungera, exempelvis öppna en skadlig e-postbilaga. Maskar är varianter av virus, och kan uppnå samma syfte, men är mer smygande eftersom de arbetar på egen hand, utan att användaren behöver.

En av de mer ökända och farliga typer av malware virus som har sett är den trojanska hästen viruset. Detta är en grupp virus som gör sin väg till en dator, och fungerar som något av en tickande bomb. På utsatt tid, kan de radera en hårddisk eller stjäla konfidentiell information innan rendering personens dator huvudsak oanvändbar. Trojansk häst virus vanligtvis presentera sig som något som de inte är, för att få tillgång till en dator hårddisk och dölja sig.

På senare tid har det varit vanligt att se malware virus som försöker göra en vinst från att stjäla personlig information från en datoranvändare. Tangentloggare är ett exempel på denna nyare typ av malware. Deras syfte är att hålla koll på varje knapptryckning som görs på en dator, för att utvinna information som lösenord, kreditkortsnummer och annan känslig information. Denna ekonomiskt motiverade malware är ofta kallad crimeware eller spyware, och kan vara några av de mest besvär malware i tillvaron.

Lyckligtvis finns det många sätt som datoranvändare kan skydda sig från hotet om ett malware virus. Anti-virus och anti-spam mjukvara är bra ställen att börja, och rekommenderas för de som äger en dator som kör Windows operativsystem. Det är oftast inte nödvändigt på datorer med andra operativsystem, eftersom de flesta virus inte är skrivna på ett sätt som riktar dem.

  • Tidig malware användes för att spela spratt i stället göra något riktigt elak.
  • Skadliga virus är ofta utformade för att stjäla konfidentiell information.
  • Malware är någon skadlig programvara.
  • Malware kan döljas i uttryckssymboler eller andra nerladdningar.
  • En typ av farlig malware virus är den trojanska hästen viruset.