Grunderna i konfigurations och lagring Sidor i Oracle 12câ € s Enterprise Manager

October 30

Konfigurationssidan inom Oracle 12c databaser kan du övervaka och göra vissa justeringar initieringsparametrarna och minneskomponenter. Den låter dig också visa användnings och databasegenskaper databas funktionen.

Klicka på Configuration rullgardinsmenyn för att välja följande alternativ:

 • Initieringsparametrarna
 • Minne
 • Databasfunktionsanvändning
 • Aktuella Databasegenskaper

Initieringsparametrarna i Oracle 12c

Den initieringsparametrarna sidan kan du göra justeringar till de hundratals initieringsparametrarna. För att göra en förändring, du helt enkelt markera parametern och klicka på knappen Ställ längst upp på sidan. Denna åtgärd öppnar Set Initiering Parameter dialogrutan.

Grunderna i konfigurations och lagring Sidor i Oracle 12câ € s Enterprise Manager

Notera utropstecken bubblan bredvid Scope linjen. Om du klickar varnar denna bubbla du att ändra denna parameter kräver en studs av databasen. Du kan också berätta genom att titta på huvud initieringen parametern sidan.

Det finns en kolumn med namnet dynamisk. Om denna kolumn har en bock, kan du ändra parametern i farten. Om den inte har en bock, måste du starta om databasen om du vill ändra parametern.

Det finns hundratals parametrar. På Initiering Parameter sida kan du enkelt söka och filtrera listan. På övre höger ser du kryssrutor för följande:

 • Modifierade visar endast parametrar som ändras från standard.
 • Grundläggande visar endast en delmängd av de databasparametrar som Oracle bedömer som grundläggande.

Du kan även ange parameternamn, eller till och med delar av namn, i sökrutan för att aktivt minska och förfina listan.

Minne i Oracle 12c

Genom att välja minne från rullgardinsmenyn Konfiguration, re du € tas till minneshantering sidan. Denna sida bryter ner alla minneskomponenter och ger inte bara en översikt över de aktuella inställningarna men också några tuning råd. Du kan klicka på Memory-knappen Konfigurera längst upp till vänster för att göra ändringar.

Du kanske inte kan göra alla de ändringar som du vill utan att starta om databasen. Lägg märke till att när du klickar på Memory-knappen Konfigurera, är allt som händer att EM Database Express tar dig tillbaka till Initiering Parameter sida med en filtrerad lista med minnesrelaterade parametrar!

Databas Feature Användning i Oracle 12c

Databas Feature Användning fönstret ger dig en överblick över alla funktioner som finns i databasen och om Oracle har upptäckt en användning av dem. Denna information kan vara viktigt för dig som DBA för ett par anledningar:

 • Genom att se vad som körs, kan du veta om du eller dina kollegor använder några olicensierade funktioner.
 • Du kan upptäcka om du € re att använda alla funktioner du € re betalar för. Kanske nästa gång du förnyar din licens, kan alla oanvända funktioner ska tappas.
 • Veta datum och tider vissa funktioner användes kan vara användbart när revisionsverksamhet i databasen.

Aktuella databas fastigheter i Oracle 12c

Nuvarande Database fönstret Egenskaper ger dig en snabb överblick över de alternativ som valdes (eller vänster på Default) under skapandet databas. Att ha en snabb lista över dessa kan vara praktiskt att hjälpa svara på frågor om din miljö.

Till exempel, om du någonsin måste öppna ett supportärende med Oracle, kommer denna information vara relevant för dem. Eller, om du installerar en programvara från tredje part paketet i din databas, kan säljaren ha vissa egenskaper som måste ställas in, eller andra krav. Du kan snabbt titta igenom det här avsnittet för att se hur databasen har konfigurerats.

Lagring sida i Oracle 12c

Lagrings sidan kan du hantera objekt som tabell och datafiler som utgör stommen i lagringsdatabasen. Den pageâ € s rullgardinsmenyn Storage har följande alternativ:

 • Tabell: Att hantera dina segment, måste du hantera dina förvaringskärl, som kallas tabell. Management innehåller sådana uppgifter som växer genom att förlänga eller lägga datafiler. Den innehåller också krymper. Du kan också utföra andra åtgärder, till exempel att ta tabell offline (för återvinning) eller göra dem skrivskyddad.
 • Ångra Management: När du arbetar med transaktioner och flashback teknik i databasen, ångra förvaltning kan vara en viktig uppgift. Den ångra utrymmet är viktigt att se till att du kan rulla tillbaka transaktioner och använda i flashback funktioner.

  Även om detta avsnitt i EM Database Express är mer av en översikt än ett sätt att göra förändringar, och hjälper dig att snabbt se vilken typ av utrymme du € re använder för ångra och hur långt tillbaka din ångra låter dig gå. Den innehåller också Ångra Advisor för att hålla på toppen av lagring när du € re utnyttja flashback retention.
 • Gör om Log Grupper: Hantera redologgar görs i detta avsnitt. Du kan skapa eller tappa grupper, lägga till medlemmar, se detaljer om logg sekvenser och arkivera status redologgar.
 • Arkiv Loggar: Detta avsnitt låter dig se arkivloggar som har skapats tillsammans med sin storlek och placering. Du canâ € t gör några ändringar i det här avsnittet. Nästan alla arkivloggändringar görs med initieringsparametrarna.

  Klicka på knappen Konfiguration och välj alternativet initieringsparametrarna. Sedan, för att typ arkiv i sökrutan till höger ta upp de redigerbara arkivloggparametrar.
 • Kontroll Files: I det här avsnittet kan du visa filegenskaperna kontroll. Du hittar också en säkerhetskopia på Trace knappen för säkerhetskopiering av styrfilen till en spårningsfil.

  Säkerhetskopiera kontrollfilen till en spårningsfil skapar backup i diagnos destinationen. Du kan visa den här platsen genom att titta på DIAGNOSTIC_DEST parametern. Namnet på filen visas också efter säkerhetskopieringen är klar.