Vad är en Blu-Ray Disc?

May 20

Blu-ray-skivor, som utvecklats av Sony Corporation, är det HD-medialagrings alternativ till DVD-skivor. Blu-ray har fått sitt namn från färgen på lasern som läser skivorna inuti en Blu-ray-spelare; traditionella cd-skivor och vanliga DVD-skivor använder en röd laser. Den blå laser har en mindre våglängd och är mer lämpad att läsa fysiskt mindre fläckar på själva skivan. Denna förmåga att fokusera på mindre ställen gör att skivan har fler fläckar - och fler fläckar innebär mer data.

Här är några detaljer om Blu-ray-skivor:

  • Blu-ray-skivor kan innehålla upp till 50 GB data (mer än fem eller sex gånger vad en vanlig DVD kan hålla). Det 50 GB kapacitet är för en skiva med dubbla lager; en skiva med ett lager rymmer 25 GB av data - tillräckligt med utrymme för minst två timmar av HD-programmering. Lagringsutrymme är nyckeln för HD-skivformat helt enkelt eftersom HDTV tar upp så mycket som nio eller tio gånger lagringsutrymme än vad en vanlig definition DVD-kvalitet video.

    Blu-ray-skivor kan hålla ännu mer data om skivan är kodad med hjälp av en mer effektiv codec (t.ex. MPEG-4 istället för MPEG-2), vilket innebär att du kan potentiellt passa fyra timmars HD-video på en skiva med ett lager .
  • Blu-ray-skivor stöder samma ljudformat som en vanlig DVD stöder, utan även omfattar de Dolby Digital Plus och Dolby TrueHD-format. Eftersom några A / V-receivers inkluderar dekodrar för dessa nya format i dag, Blu-ray-spelare har en inbyggd i surround-ljudavkodare som låter dig använda dessa högre upplösning ljudformat.

Eftersom den fysiska strukturen i en Blu-ray-skiva är ännu mer känsliga mot repor än DVD beslutade Blu-ray folks up front för att inkludera en hård beläggning på varje Blu-ray-skiva. Avancerade polymerer täcka ytan av en Blu-ray-skiva, så gå vidare och låt din 2-åriga bär skivan till och från spelaren - hon inte kommer att göra henne favoritscen unwatchable grund av repor.