Förstå PC Bildskärmar

November 11

Att veta några av terminologin i samband med en datorskärm kan komma till hands om du måste felsöka övervaka frågor.

Det finns två varianter av bildskärm: LCD och CRT. LCD är nu mer populär på grund av sin storlek och för att det är platt och lätt. Den förbrukar också mindre ström. CRT-skärmar - de äldre, skrymmande glasskärmar - kan fortfarande vara runt, men är bleknar snabbt.

På skärmen, hittar du en strömbrytare plus en rad knappar justerings. De flesta bildskärmar sport fyra justeringsknappar, som används i kombination för att hjälpa manipulera en meny på skärmen.

En bildskärm mäts genom dess storlek. Bildskärmens storlek mäts diagonalt på skärmen. Utöver sin diagonal storlek, är monitorns bildförhållande används för att bestämma förhållandet mellan skärmens horisontella och vertikala sidor.

Förstå PC Bildskärmar

Här är ytterligare några detaljer om datorskärmar, utan att bli alltför teknisk:

Backlit: En extra ljus på LCD-skärmar som gör skärmen ljusare.

Kontrastförhållande: Skillnaden mellan bildskärmens ljusaste vita och mörkaste svart.

Dot pitch: Avståndet mellan en skärmens pixlar mätt i millimeter (mm). Ju närmare avstånd, och ju mindre planen värdet pricken, desto skarpare bilden på skärmen.

Uppdateringsfrekvens: Det antal gånger per sekund som monitorns bilden visas. Uppdateringsfrekvens kan också kallas frekvens.

Upplösning: Bilder som visas på en bildskärm med hjälp av små, färgade prickar, eller pixlar. Monitorn visar bilder genom att använda ett visst antal pixlar horisontellt och vertikalt, vilket kallas skärmupplösningen. Upplösningen sätts av bildskärmskortet och styrs via mjukvara (i Windows).

Betraktningsvinkel: Vinkeln som avgör hur väl skärmen kan ses när du inte stirrar rakt på det är ett viktigt begrepp för LCD-skärmar. Ju närmare betraktningsvinkeln är till 180 grader, är det lättare att se skärmen.

En nyckelfråga med monitorer är glar e. Det bästa sättet att minska bländning är att placera bildskärmen så att starkt ljus inte reflekteras på skärmen. När du inte kan flytta skärmen eller ta bort bländning, köper ett antireflexskärm för skärmen.

  • Pixel är en kombination av orden pic Ture el ement. Det är den minsta prick av färg som kan visas. Bilderna på skärmen består av tusentals enskilda pixlar.
  • LCD-skärmar kan ha en begränsad uppsättning resolutioner som de kan anpassa sig till. Till exempel kan monitorn acceptera resolutioner av endast 1280 x 1024 eller 1600 x 1200 pixlar. Andra upplösningar kanske inte återges korrekt. Det enda sättet att veta säkert är att kontrollera den dokumentation som medföljer monitorn.
  • LCD står för Liquid Crystal Display.
  • CRT står för katodstrålerör.
  • CRT-skärmar är fortfarande föredras av grafiska formgivare, eftersom den analoga natur CRT-skärm ger färgerna närmare "verkliga världen".
  • En bredbildsskärm delar inte samma mängd skärmyta som en traditionell 4: 3 datorskärm. Trots identiska diagonala mätningar en bildskärm med en 4,: bildförhållande 3 har fler kvadrat inches av skärmutrymme än bredbildsskärm på samma diagonal skärmstorlek.
  • Vissa monitorer har dubbla ingångar. Exempelvis ingångarna tillåta en enda bildskärm för att användas med två datorer eller kanske till ingång två olika typer av signaler. Ett problem med denna typ av bildskärm är att det kan tyckas brytas när det är helt enkelt inte ta emot en signal genom rätt ingång. Lösningen är att byta ingångar med hjälp av bildskärmens reglage.