Vad är WiFi?

April 26

WiFi, även stavat Wi-Fi, är en trådlös nätverksteknik som används över hela världen. Den hänvisar till alla system som använder standarden 802.11, som utvecklats av Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) och släpptes 1997. Denna standard till stor del stöds av Wi-Fi Alliance, en handelsgrupp som pionjärer kommersialisering av tekniken. En person eller företag kan använda en trådlös router eller liknande anordning för att skapa en "hotspot" eller område där lämpliga enheter kan anslutas trådlöst till ett nätverk eller få tillgång till Internet.

Grundläggande inställningar

I ett WiFi nätverk kan datorer med lämpliga nätverkskort ansluta trådlöst till en riktig router. Denna router är vanligtvis ansluten till Internet med hjälp av ett modem, ofta en med en höghastighetsanslutning. Alla användare inom 200 meter eller så (ca 61 meter) för åtkomstpunkten kan sedan ansluta till Internet, men för bra överföringshastigheter, är avstånden på 100 fot (cirka 30,5 meter) eller mindre ofta föreslagits. Återförsäljare säljer också signal boosters som utökar utbudet av ett trådlöst nätverk.

Typer av nätverk

WiFi nätverk kan antingen vara "öppen", så att alla kan använda dem, eller "stängd", i vilket fall ett lösenord behövs. Ett område hissad i trådlös åtkomst via en enhet kallas ofta en "trådlös hotspot." Vem som helst med en enhet som innehåller lämplig funktionalitet kan ansluta till detta nätverk medan i hotspot. Genom detta sammanhang kan ett lokalt nätverk nås eller Internet-anslutning kan uppnås. Detta tillåter människor inom hotspot för att ansluta till Internet via routern och modemet, ofta föreskrivs anställda vid ett företag eller som en gratis tjänst på caféer och liknande platser.

Stora hotspots

Det finns insatser pågår för att vända hela städer, såsom San Francisco, Portland, och Philadelphia, till stora WiFi hotspots. Många av dessa planer kan erbjuda gratis, ad-stödda tjänst eller reklamfri tjänst för en liten avgift för alla inom staden. Sådana insatser kräver en hel del planering och infrastrukturstöd, även om de skulle ge oöverträffade anslutnings för invånarna i dessa städer.

Så fungerar det

WiFi tekniken använder radiosignaler för kommunikation, typiskt arbetar vid en frekvens av 2,4 gigahertz (GHz). Elektronik som är "WiFi Certified" är garanterade att samverka med varandra oavsett märke, så länge de använder samma version av tekniken. Företag designade denna standard för att tillgodose lätta datasystem, som vanligtvis är mobil och utformad för att konsumera minimalt med ström. Utvecklare Hårdvara producerar mobiltelefoner, bärbara datorer, och pekdatorer som alla är kompatibla med denna trådlösa teknik. Stationära datorer kan normalt ansluta till ett sådant nätverk genom installation av ett trådlöst kort eller dongel.

Olika typer

Olika versioner av standarden 802.11 har släppts genom åren, ofta anges med en bokstav efter klassificeringen. Wireless-G, till exempel infört många förbättringar över den ursprungliga standarden såsom högre överföringshastigheter. Det är viktigt för en dator eller enhet användaren att känna igen vilken typ av WiFi deras enhet använder, för att säkerställa kompatibilitet med routern skapar en hotspot. Eftersom tekniken fortsätter att förbättras, ytterligare beteckningar kan komma att släppas, men de är ofta bakåtkompatibel med tidigare versioner.

 • Trådlös router.
 • WiFi gör internet utan en trådbunden anslutning.
 • Offentliga platser som hotell eller flygplatser kan erbjuda wifi-hotspots för allmänheten att få tillgång till internet gratis.
 • Många hotell erbjuder gratis WiFi för gäster.
 • Moderna pekdatorer kan ansluta till WiFi.
 • En WiFi dongle.
 • De flesta bärbara datorer är WiFi utrustade.
 • En trådlös router.
 • Det är ett försök pågår för att ge gratis WiFi i hela staden Philadelphia.
 • Kaféer kan erbjuda WiFi-tjänst.
 • Ett tecken i gränssnittet för en WiFi anslutning.
 • Stationära datorer kan typiskt anslutas till WiFi nätverk om de har rätt hårdvara.