Vad är Teen Läs Veckan?

May 31

Teen Läs Veckan är en veckolång firandet av tonåringar och läsning. Händelsen grundades av Ungdom Bibliotek Tjänster Association (YALSA) 1998. Teen Läs Veckan observeras varje år under den tredje veckan i oktober. För sju dagar, intensifierar biblioteket sina ansträngningar för att uppmuntra ungdomar att läsa för nöjes skull. Läsning för rekreationsändamål ökar provresultat och lägger grunden för framtida framgång som vuxen.

Folkbibliotek schemalägga händelser i heder av Teen Läs Week. Bibliotekarier som arbetar med tonåringar planera olika aktiviteter i hopp om att uppmuntra unga vuxna att plocka upp en bok för skojs skull. Aktiviteter kan vara allt från enkla program för att utarbeta evenemang med speciella gäster och förfriskningar.

Vissa bibliotek värd ett öppet hus för tonåringar under Teen Läs Veckan. Under ett öppet hus, kan den unga vuxna bibliotekarien prata om tjänster för tonåringar, kommande tonåring program, och samlingen inrymt i tonårsavdelningen. Ofta kommer biblioteket att tjäna förfriskningar och ge bort dörrpris. Övriga bibliotek kan använda Teen Läs Week som en möjlighet att bilda en tonåring rådgivande styrelse bestående av teen volontärer. Den tonåring advisory board hjälper bibliotekarien att utveckla programidéer, brainstorma förbättringar inom teen avdelningen, och föreslå nya material för att lägga till i bibliotekets samlingar.

En annan potentiell aktivitet för Teen Läs Veckan omfattar tillhandahållande av en lock-in på biblioteket. Tonåringar bringa natten i biblioteket spela spel, läsa, titta på film, och äta snacks. Bibliotekarien och andra bibliotekspersonal övervakar tonåren hela natten och servera dem frukost på morgonen.

Anime filmfestivaler är andra populära händelser under Teen Läs Veckan. Många tonåringar njuta av att titta japansk animation kallas anime. Biblioteken dra nytta av denna relation med anime genom värd filmfestivaler terar karikatyrerna. Bibliotekarien kommer också att använda denna möjlighet att booktalk olika manga, eller japanska serietidningar, att biblioteket har tillgänglig för kassan.

Om budgeten tillåter, kan vissa bibliotek väljer att bjuda in en populär författare till biblioteket. Författare som skriver böcker för tonåringar kan göra ett offentligt framträdande på biblioteket, läsning markeringar från sitt arbete, svara på frågor från tonåren, och tala om skrivprocessen. Vid avslutningen, kan biblioteket erbjuda författarens bok som en dörrpris till en av de tonåringar i publiken. Detta är ett bra sätt att uppmuntra ungdomar att läsa för nöjes skull under Teen Läs Veckan.

Teen hantverk och spel nätter är två andra alternativ för bibliotek som vill locka fler ungdomar till sina dörrar. Många tonåringar älskar att skapa konst, sticka, rita, eller göra andra typer av hantverk. De som älskar att spela tv-spel kommer till biblioteket om det ger dem spelmöjligheter gratis.

  • Teen Läs Veckan uppmuntrar tonåringar att läsa för nöjes skull och besöka deras lokala bibliotek.
  • Teen Läs Veckan sägs öka provresultat.