Vilka är de bästa tipsen för rengöring ett sår?

June 6

Ett sår är en öppning i huden från en inverkan, tår, skära eller annan trauma. När huden är skadad, är ordentlig rengöring av såret viktigt, eftersom detta hjälper till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. De bästa tips för rengöring ett sår innefattar utvärdera såret, städa ur och desinficering såret, förebygga kraftig blödning, tillämpa korrekt bandage, och att veta när man ska söka hjälp från en läkare eller sjuksköterska. Ett sår bör alltid rengöras innan den klädd, eller täckt med ett sterilt omslag och bandage.

För de flesta mindre sår, spolar kallt kranvatten ut de flesta av de patogener som från ytan av såret. Saltlösning är skonsammare än kranvatten för rengöring ett sår som är känslig eller anbud. Om såret innehåller skräp, såsom träflisor, grus eller annat material, måste dessa objekt tas bort med steriliserade pincett eller en ren tvättlapp innan rengöring ett sår och förband skadan med ett bandage.

Rengöring ett sår med vatten och ta bort skräp kan dessutom inleda blödning. Detta är kroppens normala och naturliga reaktion på ett öppet sår och hjälper till att ytterligare rengöra såret. Mindre blödningar är ofarligt och oftast upphör i flera minuter. Även om blödningen inte slutar eller blir mycket tung, måste såret täckas med sterilt förband, såsom gasbinda, och direkt tryck måste appliceras på såret. Patienten bör konsultera en läkare så snart som möjligt.

När såret har sköljts, kan den tvättas med en antiseptisk lösning, såsom jod, antibiotikum sköljning eller antibiotisk salva. Dessa lösningar förstör vissa rest patogener kvar från sköljning med kranvatten. Antibiotisk salva är användbart eftersom det fuktar också såret, uppmuntra nya hudceller för att hålla sig till varandra. Förutom att främja läkning, minskar antibiotisk salva sannolikheten för en ful ärr.

Ibland ett sår kan kräva stygn eller en sutur lim-liknande lim. En djup skär som exponerar gulfärgade fettvävnad i huden behöver stygn. Långa nedskärningar som inte stänger lätt behöver stygn, liksom områden av huden som sträcker med rörelse. Sårvård för skador som kräver stygn är densamma som för andra sår. I ett sådant fall, hålla området rent och desinficeras, stoppa blodflödet, och klä såret tills det kan stängas av läkare eller sjuksköterska.

Rena sår ska täckas med sterilt förband, såsom gasväv eller ett ocklusivt eller halv ocklusiv klisterremsa. Förbandet skyddar såret från ytterligare föroreningar och tätningar i fukt, vilket främjar läkning. Sårförband måste bytas dagligen eller ännu oftare, beroende på svårighetsgraden av såret, och om förbandet blir våta eller smutsiga.

  • I vissa fall kan det vara nödvändigt att ha en läkare ren och klä ett sår.
  • Tillämpa korrekt bandage kommer att hålla sår rena.
  • Plast bandage kan erbjuda skydd mot vatten och smuts.
  • Cool kranvatten kan användas för att rensa ut ett mindre sår.
  • Ett sår är en öppning i huden från en inverkan, tår, skära eller annan trauma.
  • För rengöring av mindre sår, kan kranvatten användas för att spola ut patogener från ytan av såret.
  • Steril gasbinda bör användas för att täcka såret för att förhindra ytterligare infektion innan de får professionell medicinsk hjälp.
  • Tillämpa antibiotisk salva till en ren sår förhindrar infektion.
  • Sår bör täckas med sterilt förband, såsom gasbinda.