Grunderna i Junos Kommandoradsgränssnitt (CLI) och J-webb

April 20

Det finns två gränssnitt för hantering tillgängliga i Junos: kommandoradsgränssnitt (CLI) och det grafiska användargränssnittet (GUI), så kallade J-webben. Tillsammans ger de en kraftfull plattform för Junos baserade enheter.

Junos CLI

Den Junos CLI är utgångspunkten för de flesta operatörsuppgifter, ger ett intuitivt, textbaserat kommandoskal. Om youâ € ve används en UNIX-baserade värd, kommer du € ser många likheter.

De flesta användare hitta Junos-operativsystemet CLI ganska lätt att förstå. Många kommandon liknar de som används av andra nätverksleverantörer. Till exempel, om du är bekant med Cisco CLI, ser du att många Junos CLI-kommandon är desamma. Den enda skillnaden är att du donâ € t behöver använda nyckelordet IP.

Efter att ha tittat runt gränssnittet i några minuter, nya användare börjar att hitta några av de avancerade verktyg som tillhandahålls av Juniper ingenjörer för att göra konfigurering, övervakning och hantering av systemet lätt att göra. Några välkända verktyg inkluderar?, Vilket ger en lista över möjliga kompletteringar och tabbtangenten, vilket ger slutförandet av delvis skrivit kommandon, vilket sparar många tangenttryckningar.

Bland de många intuitiva aspekter av CLI är en strukturerad kommandohierarki, omfattande felsäkra mekanismer som bidrar till att fånga konfigurations misstag och fel, automatiseringsverktyg för fortkörning och leverera precision till dina dagliga operatörsuppgifter, och omfattande online-hjälp.

Förutom CLI, erbjuder Junos operativsystemet J-web GUI tillgång. Enkelheten i J-webbgränssnittet tillåter användare att snabbt och enkelt distribuera många Juniper enheter i ett företagsnätverk. J-webben ger en serie snabba konfigurationsguider som förenklar enhet installation och möjliggör realtidsförändringar nätverkshantering tjänster och uppgraderingar.

Som J-webben ger i huvudsak en grafisk guider gränssnitt och inställningar för underliggande kommandoradsgränssnitt, itâ € s hjälp för att förstå åtminstone grunderna om CLI.

Junos J-web

Den J-webbgränssnittet kan du övervaka, konfigurera, felsöka och hantera din enhet med hjälp av en HTTP- eller HTTPS-aktiverad webbläsare. J-webben ger tillgång till konfigurations uttalanden stöds av enheten, så att du kan helt konfigurera den utan att använda CLI redaktör. Till exempel i SRX-serien av säkerhetsgateways, innehåller J-webb guider för att hjälpa dig att konfigurera brandväggs politik, NAT, och IPSec VPN.