Vad är Bacillus cereus Matförgiftning?

May 16

Bacillus cereus är en typ av bakterier som är kända för att orsaka vissa typer av matförgiftning. Fall av Bacillus cereus matförgiftning kan delas in i två kategorier. Stärkelserika livsmedel, särskilt ris, kontaminerade med denna bakterie kommer vanligtvis orsaka en person att uppleva illamående och kräkningar. Andra typer av livsmedel förorenade med denna bakterie kan ge symptom som diarré. Bacillus cereus är mycket resistent mot värme, så riktig mat lagring är viktigt när man försöker förhindra Bacillus cereus förgiftning.

Bacillus cereus bakterier kan hittas i jord. Vissa delar av denna bakterie anses vara fördelaktigt, och de används för att skapa antikroppar. Övriga delar kan dock få människor att bli mycket sjuka, om de är intagna. Bacillus cereus förorening av livsmedel kommer vanligtvis att orsaka en allvarlig skjutningen av Bacillus cereus matförgiftning.

Den första typen av Bacillus cereus matförgiftning brukar kontrakte genom förorenad stärkelserik mat, inklusive potatis, pasta och ris. Symptomen på denna typ av Bacillus cereus förgiftning brukar börja ett par timmar efter smittad mat förtärs. Symtomen omfattar vanligtvis illamående och kräkningar, och de oftast bara sista flera timmar.

Fried Rice syndrom är ett utmärkt exempel på denna typ av Bacillus cereus matförgiftning. Ris är ofta förorenade med denna typ av bakterier. Om riset inte kyls ordentligt efter den kokt, frodas och multiplicerar snabbt bakterierna. Den varma och snabb stekmetod som används för att göra stekt ris är inte heller tillräckligt för att döda bakterierna.

En annan typ av Bacillus cereus matförgiftning får inte dyka upp förrän flera timmar efter att en person intar den förorenade livsmedel. I själva verket kan det inte orsaka några symtom förrän nästa dag i vissa fall. Kött, skaldjur, grönsaker och mejeriprodukter förorenat med denna typ av bakterier kan orsaka illamående, diarré och magkramper.

Bacillus cereus är en av de enda typer av bakterier som kan bilda endosporer. Dessa är sporer som bildar inuti strukturen av en viss bakterie. De är i allmänhet tål värme, vilket gör Bacillus cereus något svår att utrota från förorenad mat.

Behandla matförgiftning orsakad av denna bakterie kräver vanligen läkarvård, särskilt om symtomen är allvarliga. Lindriga fall av denna typ av matförgiftning, men kan behandlas hemma. Vila brukar rekommenderas, och patienter uppmanas också att dricka mycket klara vätskor för att förhindra uttorkning. Ett antibiotikum kan också ges.

Förhindra Bacillus cereus matförgiftning kan åstadkommas genom att implementera korrekt livsmedelssäkerhet. Livsmedel ska tvättas och kokas ordentligt före konsumtion. Livsmedel också inte bör tillåtas att fastställa vid rumstemperatur. I stället bör de förvaras i kylskåp tills de är redo att kokas eller ätas.

  • Känslor av illamående från mild matförgiftning kan behandlas genom att begränsa individens diet för att klara vätskor och soppor.
  • Bakteriell matförgiftning inträffar ofta när livsmedel bereds eller hanteras vid olämpliga temperaturer eller på ett sätt som är ohälsosamma.
  • En typ av Bacillus cereus matförgiftning brukar kontrakte genom förorenad stärkelserik mat.