Vad är Lomo Saltado?

October 2

Lomo saltado är en peruansk maträtt bestående av sauterade remsor av oxfilé, grönsaker och potatis. Skålen har tydligt asiatiska influenser, med dess nötkött stålband först marinerad i soja och andra kryddor. Nötkött sedan wokad med grönsaker, och hela skålen serveras över vitt ris och toppad med stekt potatis eller pommes frites.

En av de mest populära rätterna i Peru, har lomo saltado också blivit populär världen över. Det finns många olika varianter av receptet, som det har anpassats för olika länder och kulturer. I Peru, känslorna är starka för att man behåller skålen traditionella, men det är inte alltid möjligt i andra länder på grund av de ingredienser som krävs.

Traditionella ingredienser för lomo saltado inkluderar oxfilé skuren i strimlor, lök, färska aji amarillo eller peruansk gul chilipeppar, tomater, färsk persilja, balsamvinäger, soja, vitt ris och potatis. I flera varianter, är den gula chilipeppar utelämnas eller ersättas med gröna chilipeppar. Detta är inte traditionella, men är populär för västerländska gommar när mindre spice krävs eller gul chilipeppar är inte tillgängliga. En mer asiatiskt inspirerad, och även icke traditionella, version av lomo saltado kräver utelämna tomater och persilja, och ersätta dem med remsor av grön paprika och vitlök.

För att göra lomo saltado den peruanska sätt, skär Ungefär två pounds (0,9 kg) av oxfilé i strimlor och marinera i vinäger och soja i minst en timme. Sautee nötkött stålband i vegetabilisk olja med salt och peppar. Vitlök eller spiskummin kan också läggas att smaka för ytterligare krydda i det här skedet. Ta ut nötkött från pannan och lägg till en stor lök som har skurits i strimlor. Stek tills transparent, lägga ytterligare olja vid behov.

Lägg sedan tre stora tomater som har skurits i strimlor och en aji amarillo. Sautee med löken tills tomaten är mört, och sedan lägga ca ¼ cup (59 ml) av ättika och en skvätt soja. Lägg nötkött dosor och en 16 ounce (454 gram) paket med frysta pommes frites. Täck pannan och låt sjuda alla ingredienser i cirka tre minuter, eller tills köttet är klart. Färsk potatis kan också användas i stället för fryst, om så önskas.

Att tjäna lomo saltado, bör det vara kryddat att smaka av med salt och peppar, hällde över kokta vitt ris, och toppad med hackad, färsk persilja. I vissa recept, är potatisen tillsättes som topping, i stället för att tillagas med de andra ingredienserna. Detta är typiskt vänster till personliga preferenser, och båda metoderna är traditionella.

  • Lomo saltado ofta toppad med persilja.
  • Lomo saltado innehåller stekt potatis.
  • Vitt ris fungerar som bas för lomo saltado.