Vad är en Mehndi Dance?

February 25

En mehndi dans är ett traditionellt pre-wedding ritual i sydasiatiska länder, framför allt i Indien och Pakistan. Ceremonin firas av brudens familj i sitt hem eller en festvåning. Dansen har fått sitt namn från hindi mening mehndi, som hänvisar till den rituella målning av brudens kropp med henna. Musiken och kostymer för dansen väljs mycket noggrant av bruden och de kvinnliga deltagarna.

Även om det nu är en del av många hinduiska festivaler, var mehndi traditionellt använts som ett organ dekoration för brudar. I ritualen, Henna bladen slipas på en sten, och marken henna blandas sedan med olja för att bilda en pasta. Moderna brudar kan nu köpa henna applikatorer i butikerna. Vissa föredrar fortfarande den traditionella metoden, som det sägs att skapa mörkare och fylligare färger.

Typiskt henna pasta appliceras på bride händer och fötter. Vissa mehndi kroppsmålningar når ovanför handlederna och de lägre smalbenen. I utseende, dekorationer likna tatueringar. Mehndi är typiskt för brudar, men i vissa länder brudgummen kan begära att målas också. Ofta bruden kommer att ha sin avsedda makes namn eller initialer gömda i mehndi- mönster.

Traditionella Mehndi mönster är solar målade på handflatorna. Dessa representerar de inre och yttre solar och den "inre sinne." Henna pasta appliceras med en kon eller en liten konstnärs pensel. Brudens dekorerade hud sedan insvept i tejp eller vävnad i flera timmar. De resulte dekorationer är en rödbrun färg och sist för ett par dagar.

En mycket viktig del av bröllopet ritual, är mehndi danser noggrant iscensatt. Traditionella Mehndi danser såsom Bhangra och Dandiya härrör från gamla folkdanser firar skördar. Några av danssteg spegla handlingen att skörda i fälten.

Moderna brudar har en mycket större urval för deras mehndi dans. En populär form av Mehndi dans är "Bollywood". Denna använder i huvudsak danssteg och musik från populära Bollywood filmer. Magdans ofta ingår. Det finns mehndi dans dvd-skivor tillgängliga för att hjälpa till koreografera händelsen. Kvinnorna som deltog i ett mehndi dans har oftast övat sina steg tillsammans flera gånger innan evenemanget.

Musik för dansen har också expanderat för moderna bröllop. Traditionellt dansade till en lyra, är mehndi steg nu tillsammans med syntetiserade musik och gitarrer förs live eller tidigare inspelade. Danssteg kan innehålla en blandning av moderna och traditionella steg. En stor del av förberedelserna går generellt till att välja teman för dansen.

Dräkter för mehndi dansen är också viktiga. Som med musik och danssteg, är en del inslag av tradition brukar bevaras. Folkdräkter är accentuerat med sådana saker som paljetter eller smycken eller någon annan modern touch. Mycket ljusa färger av rött, gult och rosa används oftast. Det finns mehndi butiker med experter som är specialiserade på att hjälpa brudar planera varje aspekt av deras danser.

  • Den mehndi dansen ofta firas i Indien när en brudens händer och fötter är målade med genomarbetade henna mönster.
  • Magdans ofta ingår i mehndi danser.