Vad är kinesisk Lack?

October 27

Kinesisk lack är ett slitstarkt efterbehandling material som används för att skapa distinkta konstföremål och möbler. Denna typ av lack är tillverkad av saven av flera närbesläktade arter av träd, men framför allt från en specifik sort, kallas i vardagligt tal som "lack trädet." Objekt kan beläggas med kinesiska lack för enkelt skydd och slitage från elementen. I andra fall är flera lager av lack appliceras på ett givet objekt, och färg och carving tekniker används för att skapa extremt detaljerade och dyrbara konstverk.

Hemligheten med att tillverka kinesiska lack upptäcktes först en bra bit över 2000 år sedan, men har inte spridit sig utanför Kina, Korea och Japan fram till relativt nyligen. Denna mängd lack produceras genom att försiktigt skörda sav från vissa träd, oftast arten Lackträd. Detta är inte en enkel process, som saven av dessa träd effektivt kan samlas in endast under sommarmånaderna och endast innan solen har fullt stigit. Det faktum att denna SAP är en kraftfull hudirriterande komplicerar processen ytterligare.

När SAP har skördats kan den renas och användas som lack. Den normala färg av denna typ av lack är nära att klara. Det tar färgämnen lätt, dock, och är ofta färgat när de används. Svart och rött är de vanligast använda färgade former av kinesiska lack, men andra är möjliga. Substansen sedan målas på ett objekt i ett tunt skikt och fick torka i närvaro av värme och fukt.

Ett objekt belagd på kinesiska lack kommer att vara ganska motståndskraftig mot slitage och vittring. När härdat, även ett eller två lager räcker oftast för att skydda mot normalt slitage. Kinesisk lack är också vattentät, och kommer att effektivt skydda mot fuktskador.

Många berömda exempel på lack och andra typer av kinesiska lack konst involverar långt mer än den enkla skydd av grundläggande föremål mot elementen. De mest avancerade typerna av lack konst kräver ofta tillsats av många lager av lack ovanpå varandra. Denna process gradvis bygger upp en tjock beläggning av lack på ett föremål.

Efter ett objekt har belagts med många lager av lack, kan det vara huggen. Fina detaljer kan ristade in det hållbara lackytan. Speciella effekter kan också uppnås genom användning av skikt av lack med olika färger. Några av de mest högt prisade kinesiska lack hantverk är tillverkad helt i lack, som ursprungligen är formad på en inre form som senare tas bort.

  • Även kinesiska lack kan appliceras för att skydda trä, kan den också användas för konstnärlig detaljer och design.