Frédéric Chopin: Polska Piano Virtuoso

June 12

Frederic Chopin (1810-1849) var en tunn, skör virtuosopianist från Polen (se figur 1). Chopin ("sho-Panh") på egen hand revolutionerat världen av pianomusik. Han ändrade allas uppfattning om vad som var möjligt på piano (intima, briljant, sång, diverse klangfärger) och vad var inte (tydligen ingenting).

Frédéric Chopin: Polska Piano Virtuoso

Figur 1: Frédéric Chopin revolutione ljudet av piano.

En polsk pojk

Som så många kompositörer, Frédéric Chopin var en pojke wonder. Vid sju års ålder, publicerade han sin första komposition i Polen; bara ett år senare gjorde han sin debut som konsertpianist. Hans barndom var rik med ljudet av Polens nationella danser, såsom polonäs och mazurka - musikaliska influenser som fyllde hans huvud och hans musik alltid efter.

Frédéric består alla hans pjäser vid pianot, och han älskade att improvisera som han utförde dem. I själva verket, hatade han att skriva ner dem, eftersom det innebar att frysa dem i en form. Tyvärr alla Chopins på plats geni förloras till historien; i dessa dagar, videokameror var fortfarande i testlabb.

Efter Chopin kom till Paris vid 21 års ålder, orsakade hans virtuositet en sensation; ingen hade hört musik som hans tidigare. Tyvärr, eftersom han var så bräcklig och sjuklig, han kunde inte spela många konserter. Ändå lyckades han att försörja sig genom att sälja hans kompositioner och ge pianolektioner. Han begränsade hans liveframträdanden till främst små, mindre stressande "salong" konserter - konserter i någons hem. I dessa var han vilt framgångsrika.

Tiny siffror, stort hjärta

Chopins fingrar var liten och känslig. Men även med sådana små händer, unge Frédéric säkert kunde komma runt tangentbordet. Hans musik är en uppsjö av anteckningar, som en virvelvind, flyger från botten till toppen och tillbaka igen. Hans musik är varm, romantisk, och anbud; i en typisk Chopin inspelning, behöver du inte ofta höra ljudet av vånda och smärta (utom möjligen från pianisten).

Om du tror att du aldrig har hört Chopin, är du förmodligen fel. Den berömda begravningsmarschmusik, så dyster och lugubra, så ofta lånade i Road Runner och Bugs Bunny karikatyrer, är av honom; Det var ursprungligen en del av ett pianosonat. Och sedan minns att Barry Manilow hit "Kan det vara magi"; ta bort Barrys röst och piano del som återstår är omisskännligt Chopins Prelude opus 28, nr. 20 i C-moll.

Shoppin 'för Chopin

Om du vill ha en smak av Chopin, kan du hitta mycket att tugga på i din lokala skivbutik. Dessa verk för solopiano skulle göra för en fantastisk introduktion:

  • 24 Preludes, opus 28
  • Ballade nr. 4 i f-moll, opus 52

Och leta efter dessa verk för piano och orkester:

  • Pianokonsert nr. 1 i e-moll, opus 11
  • Pianokonsert nr. 2 i f-moll, opus 21