Vilka är de olika typerna av Vegan Såser?

March 30

Liksom vegetarianer, veganer skyr kött, men de tar det ytterligare ett steg och undvika alla livsmedel som är animaliska produkter som mjölk, ägg och ost. Till en nonvegan kan detta låta begränsande, men sanningen är att det finns arbets-arounds för de flesta rätter, inklusive kryddor och såser. I själva verket, vegan såser överflöd; vissa, såsom salsor, inte har animaliska produkter till att börja med, medan andra, som grädde baserade såser, helt enkelt handla mejeriet för något mejeri-liknande men nonanimal.

Generellt oljebaserade såser är inte ett problem för en vegan. Salladsdressing som innehåller vinäger, tamari eller nötsmör är bra så länge något som innebär behandling animaliska produkter, såsom vissa röda viner, lämnas ut. Vegan såser kan inte innehålla smör, men en fyllig och smakrik substitut kan göras med marksesamfrön.

Extra personlighet lånas ut till veggie och spannmålsbaserade måltider med vegan såser som sträcker sig från sammetslen och subtila till varm cha-cha. Medan grädde såser är utanför listan eftersom de flesta av dem innehåller grädde, smör och ägg, en funktionsduglig, även läckra, ersättare kan skapas ur ris eller mandelmjölk, olja, och ett förtjockningsmedel, såsom majsstärkelse eller tapioka. Ett annat sätt att skapa en smidig gräddsås är genom att basera den på silken tofu.

Heta såser kan dansa på tungan någon vegan, så länge det inte finns någon köttsaft eller andra animaliska produkter. En toppning för tempeh eller planteras och brunt ris görs av sautering lök familj livsmedel, som purjolök, vitlök och lök, tillsammans med ingefära, rostad röd och grön paprika, och cayenne eller annan spansk peppar ger en söt värme. Även vegan ketchup är inget problem och kan bli basen för ett obegränsat antal kreativa såser.

Oljebaserade pesto såser är också bra att äta. Basil-baserade pesto är den traditionella go-to för pasta, ris och potatis rätter, men det gör också en dyning garnering för allt från mellow tofu till krispigt planteras och musikanter på en aptitretare fack. Att blanda upp det, många veganer som en pesto som har en koriander stiftelse i stället för basilika eller en konstruerad av rostad röd paprika. Vitlök, ingefära, och andra tunga Twisters kan läggas till dessa såser på viljan.

Liksom alla andra, många veganer som en god efterrätt. Berry såser kan topp vegan morotskaka eller pumpa paj. Maple rom, karamell, och även nondairy choklad vegan såser spooned över en krämig, är söt kulle av ris eller mandelglass det perfekta slutet på en läcker och hälsosam måltid.

  • Majsstärkelse kan användas som förtjockningsmedel.
  • Robusta mexikanska salsas är nästan alltid vegan.
  • Basilika pesto kan göra en stor vegan toppning för pizza eller pasta.